Κ.Μίχαλος: Έχουμε εξαντλήσει τη φοροδοτική μας ικανότητα
Την ελπίδα στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού να περιλαμβάνονται σημαντικές βελτιώσεις σε ό,τι αφορά το σκέλος των φοροελαφρύνσεων εκφράζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. «Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει πλέον τη φοροδοτική τους ικανότητα» αναφέρει στη δήλωσή του.
Ο επιχειρηματικός κόσμος ευελπιστεί ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή, θα περιέχει σημαντικές βελτιώσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά στο σκέλος των φοροελαφρύνσεων.
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2015.
Συγκεκριμένα ο κ. Μίχαλος ανέφερε:
«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει, για το 2015, επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,9%, μετά από 6 χρόνια ύφεσης. Ωστόσο, η αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη, για να γίνει πραγματικότητα θα πρέπει να ενισχυθεί με σημαντικές πρωτοβουλίες και αλλαγές στο εφαρμοζόμενο μείγμα οικονομικής πολιτικής.
» Δυστυχώς, στο προσχέδιο δεν προβλέπεται η μείωση, έστω και σταδιακά, των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ενώ για μία ακόμη χρονιά είναι ανεπαρκείς οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
» Αισιόδοξες είναι επίσης οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για την αύξηση των εσόδων, καθώς αυτές στηρίζονται κυρίως στην άμεση και έμμεση φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
» Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, όμως, έχουν εξαντλήσει πλέον τη φοροδοτική τους ικανότητα, ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί ουσιαστική λύση στη γάγγραινα της φοροδιαφυγής.
» Οι φοροελαφρύνσεις που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, καθώς και η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, αποτελούν, βέβαια, ένδειξη για τις προθέσεις της κυβέρνησης.
» Επίσης, σημαντική είναι η πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για την προώθηση ρύθμισης για την εξόφληση σε πολλές δόσεις των οφειλών προς το Δημόσιο.
» Ο επιχειρηματικός κόσμος ευελπιστεί ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή, θα περιέχει σημαντικές βελτιώσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά στο σκέλος των φοροελαφρύνσεων».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΗΠΑ: Εντάσσουν την Τουρκία σε λίστα παρακολούθησης για σοβαρές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας
- Scope Ratings: Αμετάβλητη η αξιολόγηση για την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒΒ με θετικές προοπτικές
- NBC: Ο Τραμπ εξετάζει διάφορες επιλογές για χερσαία επιχείρηση στο Ιράν
- Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν «είναι έτοιμο» να επιτρέψει τη διέλευση σε πλοία ιαπωνικών συμφερόντων
- Αγωγή κατά Τραμπ: Δικαστήριο δικαίωσε τους New York Times για την πρόσβαση των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο
- Χαβάη: Κίνδυνος κατάρρευσης φράγματος και εντολή εκκένωσης σε 5.500 κατοίκους
- Ιράν: Ποιος θα αποφασίσει το τέλος του πολέμου; «ΗΠΑ και Ισραήλ δεν βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση»
- Ιράν: Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της βάσης Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό, γράφει η WSJ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442