Σουηδική ομάδα καλύπτει πρόστιμο για όσους μπαίνουν τζάμπα στο μετρό
«Η λέσχη των λαθρεπιβατών» στην Στοκχόλμη: Δεν είναι ούτε όνομα συμμορίας ούτε τρομοκρατικής οργάνωσης -αν και, για τα σουηδικά δεδομένα, η δράση της είναι ανατρεπτική. Ερασιτεχνική εταιρεία στη σουηδική πρωτεύουσα σκέφτηκε να καλύπτει τα πρόστιμα στους «τζαμπατζήδες» των μέσων μεταφοράς έναντι σχετικά μικρής αμοιβής για τα μέλη της, και κάνει θραύση.
«Η λέσχη των λαθρεπιβατών» στην Στοκχόλμη: Δεν είναι ούτε όνομα συμμορίας ούτε τρομοκρατικής οργάνωσης -αν και, για τα σουηδικά δεδομένα, η δράση της είναι ανατρεπτική. Ερασιτεχνική εταιρεία στη σουηδική πρωτεύουσα σκέφτηκε να καλύπτει τα πρόστιμα στους «τζαμπατζήδες» των μέσων μεταφοράς έναντι σχετικά μικρής αμοιβής για τα μέλη της, και κάνει θραύση.
Πρόκειται για την Planka.nu (σημαίνει «τζάμπα διαδρομή τώρα») που χρεώνει μηνιαία στα μέλη του περίπου το ένα δέκατο του κανονικού προστίμου για βόλτα χωρίς εισιτήριο. Στην περίπτωση που ο λαθρεπιβάτης πιαστεί, δεν υπάρχει πρόβλημα: Το πρόστιμο πληρώνεται από την Planka.ru.
Αξιοποιώντας την χρυσή αρχή της ασφαλιστικής επιστήμης -με τις χαμηλές εισφορές πολλών για ενδεχόμενη ζημιά μένουν περισσότερα κεφάλαια από όσα θα χρειαστούν για τα λιγότερα πραγματικά περιστατικά προς αποζημίωση- η εταιρεία έχει φτάσει σε σημείο που οι New York Times (NYT) την χαρακτηρίζουν υπόδειγμα επιτυχίας: Κάθε μήνα κερδίζει περίπου 7.500 δολάρια, γράφει η εφημερίδα.
Αν και στο μετρό της Στοκχόλμης υπάρχουν πόρτες ασφαλείας για την είσοδο στις πλατφόρμες, πάντα υπάρχουν τρόποι να μπει κανείς χωρίς εισιτήριο. «Ακόμα και το Τείχος του Βερολίνου να χτίζαμε, και πάλι θα έβρισκαν τρόπους να το παρακάμψουν» λέει στους NYT εκπρόσωπος του οργανισμού μαζικής μεταφοράς της Στοκχόλμης, Γέσπερ Πέτερσον.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γαύδος: Διάσωση 361 αλλοδαπών από το Λιμενικό
- «Κινείται για τον Αντράντε ο ΠΑΟΚ…»
- Ελένη Παπαδοπούλου: Στην Ευελπίδων ο γιος της που συνελήφθη για τη δολοφονία της – Όταν έλεγε ότι «ήταν ατύχημα από τσιγάρο»
- Νέα Αριστερά για τη λογοκρισία στη Φλώρινα: Μας γυρίζουν στον Μεσαίωνα του Καντιώτη
- Μέσα στη «Φωλιά του Λύκου», το κρυφό αρχηγείο στο δάσος από όπου ο Χίτλερ διεύθυνε τον πόλεμο
- Yπόθεση Νεγκρέιρα: «Η Ρεάλ σκοπεύει να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Μπαρτσελόνα»
- Το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο συμπλήρωσε 300 χρόνια – Αργοψημένο γουρουνόπουλο και φάντασμα στο κελάρι
- Βαρδούσια: Άκαρπες οι έρευνες για τους τρεις ορειβάτες που αγνοούνται – Εντοπίστηκε το αυτοκίνητό τους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/golden-visa-768x516-1-1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)






















![Γιγαντιαίος χιονάνθρωπος καλωσορίζει τους επισκέπτες στο Harbin Ice Snow World στην Κίνα – Δείτε πως φτιάχτηκε [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/snowman2-315x220.jpg)

![Η βροχή βάφτηκε κόκκινη στο Ορμούζ του Ιράν – Εντυπωσιακές εικόνες [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/blood-rain2-315x220.jpg)











































![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ot_golden_visa24_1-1200x703-315x220.jpg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442