«Ψυχρή» υποδοχή επιφύλαξε στον Γάλλο πρόεδρο ο Πάπας Φραγκίσκος, στην πρώτη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αγία Έδρα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την «χαμηλών τόνων» κόντρα της γαλλικής κυβέρνησης με την Καθολική Εκκλησία για το ζήτημα του γάμου των ομοφυλόφιλων.

Ο Ολάντ έγινε δεκτός από τον Πάπα το μεσημέρι για τη συνάντηση, ωστόσο ο αργεντινός ποντίφικας υποδέχθηκε σκεπτικός τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Απουσίαζε το γνωστό πλατύ και ζεστό χαμόγελο με το οποίο συνήθως ο Πάπας υποδέχεται τους καλεσμένους του.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι ζήτησε να δεχτεί το Βατικανό μια αντιπροσωπεία του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, της σημαντικότερης οργάνωσης της αντιπολίτευσης.

«Εξέφρασα την επιθυμία μου να μπορέσει να δεχτεί το Βατικανό τον Συριακό Συνασπισμό» είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους και, αναφερόμενος στην ειρηνευτική σύνοδο της Γενεύης, σημείωσε ότι «όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε τις μάχες και να διανείμουμε ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο Ολάντ σημείωσε ότι ο ίδιος και ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τύχη των χριστιανών της Μέσης Ανατολής.

«Η Γαλλία έχει κινητοποιηθεί ώστε οι χριστιανοί της Ανατολής να παραμείνουν εκεί όπου ζούσαν ανέκαθεν και να μην πάρουν το δρόμο της εξορίας λόγω των συνεχιζόμενων μαχών. Οι χριστιανοί της Ανατολής πρέπει να στηριχθούν και να προστατευθούν», τόνισε.

Τη νύχτα πριν την επίσκεψη, είχε σημειωθεί περιορισμένης έκτασης έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε γαλλική εκκλησία στη Ρώμη.

Προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές και η ενδεχόμενη σύνδεση με την επίσκεψη Ολάντ ήταν «ανάμεσα στις πολλές εκτιμήσεις» που έχει η αστυνομία της Ρώμης για το περιστατικό, όπως ανέφεραν Ιταλοί αξιωματούχοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ