Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δείτε πως η Intel θα καταστήσει «έξυπνα» όλα τα πράγματα

Δείτε πως η Intel θα καταστήσει «έξυπνα» όλα τα πράγματα

H Intel εμφανίστηκε αποφασισμένη να εισέλθει δυναμικά στην αναδυόμενη αγορά των γκάτζετ που φοριούνται. Στην μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών με την οποία ξεκινά το 2014, την CES 2014, ο επικεφαλής της έδειξε έναν υπολογιστή σε μέγεθος κάρτας μνήμης που έχει ήδη ενσωματωθεί σε... φορμάκια για μωρά και ακουστικά για να τα καταστήσει «έξυπνα». Δείτε (εντυπωσιακά) παραδείγματα χρήσης του Intel Edison.

Το σχέδιο της Intel για την είσοδό της στην καρδιά των γκάτζετ που φοριούνται βασίζεται στην τεχνολογία Quark και στον μικροσκοπικό υπολογιστή Intel Edison. Πρόκειται για έναν υπολογιστή σε μέγεθος κάρτας μνήμης SD -που αναπτύχθηκε στην κλίμακα των 22 νανομέτρων- με ενσωματωμένη δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης.

Ο Intel Edison είναι ένας υπολογιστής γενικού σκοπού, έτοιμος να ενσωματωθεί στις συσκευές αυτές -είτε πρόκειται για βραχιόλια, είτε για ακουστικά. Φέρει, ενσωματωμένα, έναν κύριο επεξεργαστή και έναν προγραμματιζόμενο μικροελεγκτή που αναλαμβάνει να διαχειριστεί την είσοδο και την έξοδο δεδομένων και άλλες στοιχειώδεις λειτουργίες. Ο επεξεργαστής του Edison είναι συμβατός με τσιπ αρχιτεκτονικής x86, υποστηρίζει το ανοικτό λειτουργικό σύστημα Linux και επιτρέπει σε πολλαπλά λειτουργικά συστήματα να εκτελούν εξειδικευμένες εφαρμογές. Ο πραγματικά λιλιπούτειος υπολογιστής μπορεί να συνδεθεί μέσω Wi-Fi και Bluetooth Low Energy (χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας), έχει μνήμη LPDDR2 και NAND flash και πλήθος λειτουργιών εισόδου/εξόδου δεδομένων και παρέχει την δυνατότητα ανάπτυξης εφαρμογών με ανοικτά εργαλεία.

Intel Inside στο φορμάκι του μωρού

Η Intel επέδειξε πως μπορεί να αξιοποιηθεί ο Edison προβάλλοντας μια πρότυπη συσκευή της εταιρείας Rest Devices. Πρόκειται για το Mimo Baby, ένα φορμάκι μωρού που λειτουργεί όπως μια συσκευή εσωτερικής παρακολούθησης (baby monitor), η οποία όχι μόνο επιτρέπει στους γονείς να ακούνε τι γίνεται στο δωμάτιο του μωρού, αλλά και να παρακολουθούν πόσο δραστήριο είναι, εάν έχει γυρίσει, εάν και πόσο κοιμάται. Το «έξυπνο φορμάκι» θα ειδοποιήσει αυτόματα την συσκευή που θα θερμάνει το γάλα του όταν το μωρό ξυπνήσει και πεινάει και την μαμά όταν καταγράψει άλλη δραστηριότητα. Η Rest Devices έδειξε επί σκηνής το φορμάκι με το τσιπ της Intel και τον θερμαντήρα. Παρεμπιπτόντως, οι πρώτες συσκευές της σειράς Mimo Baby έχουν ήδη προ-παραγγελθεί.

Η ίδια εταιρεία συνεργάστηκε με την Autodesk για να μειώσει στο μισό το μέγεθος μιας συσκευής που θερμαίνει το γάλα στο μπουκάλι του μωρού, να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο και να το εκτυπώσει σε 3D printer (μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο) Αυτό το παράδειγμα χρησιμοποίησε η Intel για να δείξει πως μπορεί να εκφραστεί η δημιουργικότητα με έναν υπολογιστή μεγέθους Edison.

Δείτε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στην CES 2014 με τον επικεφαλής της Intel, Brian Krzanich, και εκπροσώπους των προαναφερόμενων εταιρειών:

Intel Inside στο αυτί

Σύστημα αναφοράς για συσκευές που φοριούνται για την Intel αποτέλεσε επίσης και τα ακουστικά για το εσωτερικό του αυτιού που υποστηρίζουν ήχο full stereo, και καταγράφουν τον καρδιακό ρυθμό και τον σφυγμό, ενώ εφαρμογές στο τηλέφωνο του χρήστη παρακολουθούν την απόσταση που διανύθηκε και τις θερμίδες που κάηκαν. Τα Intel earbuds φέρουν λογισμικό της εταιρείας που επιτρέπει στους χρήστες να οργανώσουν το πρόγραμμα γυμναστικής και φιλοδοξεί να αναλάβει ρόλο προπονητή, επιλέγοντας ταυτόχρονα μουσική που ταιριάζει με τον επιθυμητό ρυθμό καρδιακής λειτουργίας.

Στην κατασκευή τους, χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία της Valencell -η οποία έχει επίσης χορηγήσει σχετική άδεια και στην LG Electronics για τα δικά της «έξυπνα» ακουστικά (μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στο άρθρο με τίτλο «Βραχιόλι fitness και ακουστικά καρδιάς, τα πρώτα γκάτζετ υγείας της LG»).

Η Intel έβαλε την δική της πινελιά αφού τα ακουστικά της δεν χρειάζονται μπαταρία ή άλλη πηγή αντλώντας ενέργεια από την σύνδεση του μικροφώνου.

H Intel παρουσίασε επίσης ένα σύστημα αναφοράς για ακουστικά headset Bluetooth με μπαταρία αυτονομίας μιας ημέρας, που χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης φωνής της εταιρείας Sensory Inc.

Δείτε επίσης πως η Sensory έχει ενσωματώσει την τεχνολογία της για να αναβοσβήνουμε τα φώτα με φωνητική εντολή ασύρματα και από απόσταση.

Φορτίστε το smartphone, τα ακουστικά και την ταμπλέτα στο… μπολ!

Η Intel έδειξε επίσης ένα… μπολ-φορτιστή διαμέτρου 10 ιντσών, που φορτίζει τα προαναφερόμενα ακουστικά όταν τοποθετηθούν στο εσωτερικό του. Το πρότυπο μπολ μπορεί να φορτίσει ταυτόχρονα περισσότερες από μια συσκευές χωρίς απαραίτητα να τοποθετούνται σε υποδεικνυόμενη θέση (χάρη στην τεχνολογία μαγνητικού συντονισμού, την βάση για το πρότυπο ασύρματης φόρτισης A4WP).

Η παρουσίαση του οράματος της Intel για την δυναμική επέλασή της στις συσκευές που φοριούνται έγινε από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Brian Krzanich, o οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Οι τεχνολογίες wearable δεν είναι παντού σήμερα, επειδή δεν επιλύουν ακόμη πραγματικά προβλήματα και δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη στον τρόπο ζωής μας. Είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτή την πρόκληση καινοτομίας. Στόχος μας είναι, αν κάτι υπολογίζει και συνδέει, να το κάνει καλύτερα, με την χρήση τεχνολογιών Intel στο εσωτερικό του

Ποιοι θα αναλάβουν την πρόκληση στην πρόσκληση της Intel;

Η Intel θα συνεργαστεί με 400 κορυφαίους σχεδιαστές μόδας -ο CEO της Intel ανακοίνωσε συνεργασίες με τους Barneys New York, το Συμβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής και το Opening Ceremony-, προκειμένου να εξερευνήσουν και να φέρουν στην αγορά νέες έξυπνες τεχνολογίες που φοριούνται και να ενισχύσουν το διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ της μόδας και της τεχνολογίας.

Επίσης, η Intel θα δώσει 1,3 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο ενός διεθνούς διαγωνισμού καινοτομίας για την ανάπτυξη των καλύτερων εφαρμογών που θα αξιοποιούν τις τεχνολογίες της για το wearable computing. Μπορείτε να συμμετέχετε στο Intel Make It Wearable Challenge:

Intel Security από την εξαγορά της McAfee

O επικεφαλής της Intel αναγνώρισε την επιφύλαξη με την οποία αντιμετωπίζονται τα τσιπ που ενσωματώνονται σε κάθε λογής γκάτζετ και αναφέρθηκε στο θέμα. Εξάλλου, από την CES 2014, κ.Krzanich παρουσίασε το εμπορικό σήμα της Intel Security, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίζονται όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες ασφάλειας της Intel και αποκάλυψε τα σχέδια για τη μετάβαση των προϊόντων McAfee προς το εμπορικό σήμα της Intel Security, διατηρώντας τη γνωστή κόκκινη ασπίδα.

Σε ότι αφορά το απόρρητο είπε πως «πρόθεση της Intel είναι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να γίνει ο ψηφιακός κόσμος πιο ασφαλής, και να είμαστε έτοιμοι για την πρόληψη ή αντιμετώπιση των απειλών που αφορούν σε προσωπικές πληροφορίες στα φορητά και τα wearable συστήματα».

Η Intel σχεδιάζει να προσφέρει δωρεάν «στοιχεία» των βραβευμένων λύσεων ασφαλείας της McAfee για φορητές συσκευές. Αυτές οι λύσεις προστασίας δεδομένων και συσκευών θα βοηθήσουν στην προστασία των πιο δημοφιλών φορητών συσκευών σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των Apple iPhone, Apple iPad και Android συσκευών. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών μηνών. Τέλος, ανακοινώθηκε πως η Intel Security εντός του 2014 θα παρέχει την τεχνολογία Intel Device Protection, η οποία θα βοηθήσει τις φορητές συσκευές που βασίζονται σε τσιπ της Intel και το Android να πληρούν τα περισσότερα πρότυπα ασφάλειας για χρήση στο σπίτι και στη δουλειά, αναγνωρίζοντας πως πολλές επιχειρήσεις δεν επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να χρησιμοποιούν τα smartphone και τα tablet τους στο εταιρικό δίκτυο επειδή δεν πληρούν τα δικά τους πρότυπα ασφάλειας.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024