Επί ποδός τα συνδικάτα στην Ιταλία κόντρα στον προϋπολογισμό του 2014
Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις πρόκειται να να πραγματοποιήσουν εντός των προσεχών ημερών οι κύριες ιταλικές συνομοσπονδίες εργατικών συνδικάτων ενάντια στο σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης Λέτα για το 2014 -που επικρίνεται εξίσου από συνδικάτα και βιομηχάνους, αλλά και στο εσωτερικό των κυβερνώντων κομμάτων.
Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις πρόκειται να να πραγματοποιήσουν εντός των προσεχών ημερών οι κύριες ιταλικές συνομοσπονδίες εργατικών συνδικάτων ενάντια στο σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης Λέτα για το 2014.
Τις κινητοποιήσεις ανήγγειλε ο επικεφαλής του συνδικάτου UIL Λουίτζι Αντζελέτι έπειτα από συνάντησή του με άλλους συνδικαλιστές ηγέτες.
Ο προϋπολογισμός δέχεται έντονες επικρίσεις από συνδικάτα, εργοδότες και στις τάξεις των κυβερνώντων κομμάτων επειδή θεωρείται υπερβολικά άτολμος όσον αφορά τη μείωση των φόρων, την ανάπτυξη ή τη μεταρρύθμιση της οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση εδώ και δύο χρόνια.
Ο προϋπολογισμός, ο οποίος έχει στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας σε 2,5% του ΑΕΠ το 2014 από το 3% που είναι ο στόχος για φέτος, έχει γίνει εστία δυσαρέσκειας και αυξάνει την πίεση επί της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα.
«Τα πάντα παραμένουν τα ίδια, δεν έπρεπε να είχε κάνει ένα προϋπολογισμό για να σταθεροποιήσει την κυβέρνηση, θα έπρεπε να είχε κάνει ένα προϋπολογισμό για να σταθεροποιήσει τη χώρα» δήλωσε ο Αντζελέτι προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων συνδικάτων CISL και CGIL.
«Ο προϋπολογισμός πρέπει να έχει ως κύριο αντικείμενο και επιδίωξη την αύξηση της απασχόλησης» επισήμανε επίσης η Σουζάνα Καμούσο, γραμματέας του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil.
Τα συνδικάτα ζητούν καλούν τη Βουλή να προχωρήσει σε μείζονες αλλαγές στον προϋπολογισμό -που τελικά προβλέπει περικοπές και στον τομέα της δημόσιας Υγείας- ωστόσο δεν προκήρυξαν πανεθνική γενική απεργία.
Λέτα: «Εθνικός εφιάλτης η ανεργία»
Στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων στάθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα μιλώντας, εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα σε ημερίδα της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων Confindustria.
«Η ανεργία των νέων είναι ο εθνικός μας εφιάλτης διότι τα ποσοστά παραπέμπουν σε μια χώρα που δεν έχει μέλλον» είπε ο κεντροαριστερός Λέτα και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην λεγόμενη «ψηφιακή ατζέντα» διότι «το μέλλον των επιχειρήσεων εξαρτάται από την ψηφιακή τεχνολογία, το διεθνές βεληνεκές τους και την δυνατότητα να παράγουν καινοτομία».
«Το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να συμβάλει είτε να υπάρξει ουσιαστική στροφή ή να ενταφιαστούν καίριας σημασίας ζητήματα» επισήμανε ακόμη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων Τζόρτζιο Σκουίντσι υπογράμμισε ότι «ο προϋπολογισμός του ιταλικού δημοσίου για το 2014 θα έπρεπε να έχει καταρτιστεί με περισσότερο θάρρος, αρχίζοντας από την μείωση του κόστους εργασίας για να μπορέσει να δοθεί πραγματική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη».
ΑΠΕ/Reuters,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αγορά ακινήτων: Χειμερινά εξοχικά… σε χειμερία νάρκη
- «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη για 3η χρονιά στο θέατρο Σταθμός
- Νέοι ταξιδιωτικοί κανόνες προς την Ευρώπη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- ΣτΕ: «Φρένο» σε οικοδομικές άδειες χωρίς έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
- Αρκάς: Μια καλημέρα στις επιλογές
- Ρήξη Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ λόγω «Αυγής» – Nεύρα και τάσεις φυγής στην Κουμουνδούρου
- Η τέχνη της απόλαυσης: Πώς να ζήσεις σαν bon vivant
- Δίπλα στους αγρότες Σωματεία και Ομοσπονδίες – Συγκέντρωση το απόγευμα στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-150x74.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)














































![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-315x220.jpg)


![Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gustavopetro-315x220.jpg)
![Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-02T142339Z_520774740_RC2E8IAEKN5M_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-IRELAND-315x220.jpg)
![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-315x220.jpg)










Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442