Ηλεκτρονικό παράβολο για έκδοση άδειας οδήγησης
Το ηλεκτρονικό παράβολο καθιερώνει το Υπουργείο Μεταφορών για την έκδοση άδειας οδήγησης και κάρτας ψηφιακού ταχογράφου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Το μέτρο θα ισχύσει από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.
Το ηλεκτρονικό παράβολο καθιερώνει το Υπουργείο Μεταφορών για την έκδοση άδειας οδήγησης και κάρτας ψηφιακού ταχογράφου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Το μέτρο θα ισχύσει από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου. Για την αγορά του e-παραβόλου, οι ενδιαφερόμενοι (φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα) μπορούν να επισκέπτονται το δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) και να επιλέγουν την εφαρμογή «e- παράβολο»από το μενού των «Υπηρεσιών για Πολίτες» ή των «Υπηρεσιών για Επιχειρήσεις».
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη ακόμα και για μη χρήστες του Taxisnet.
Διαβάστε επίσης: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου
Αναλυτικά η διαδικασία:
- Δημιουργία παραβόλου: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα για τη χορήγηση του παραβόλου που επιλέγει και η εφαρμογή εκδίδει μοναδικό ψηφιακό «κωδικό παραβόλου» που αντιστοιχεί στο ηλεκτρονικό παράβολο. Στη συνέχεια θα εκτυπώνει το παράβολο για να το καταθέσει στην οικεία Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών.
- Πληρωμή παραβόλου: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληρώσει το αντίστοιχο ποσό του ηλεκτρονικού παραβόλου σε οποιαδήποτε τράπεζα ή ΕΛΤΑ, με τον «κωδικό παραβόλου» (σε κατάστημα της τράπεζας ή και στα εναλλακτικά δίκτυα ΑΤΜ, Web banking και phone banking).
- Κατάθεση παραβόλου στην Υπηρεσία: Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει το ηλεκτρονικό παράβολο στην υπηρεσία όπου θα ελέγχεται το εάν έχει καταβληθεί το αντίτιμο.
- Κατά τη φάση της πιλοτικής λειτουργίας, η κατάθεση του e- παραβόλου θα εμφανίζεται στις Υπηρεσίες δύο εργάσιμες ημέρες μετά την πληρωμή.
- Στην επόμενη φάση, η εφαρμογή θα δώσει τη δυνατότητα χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και το ηλεκτρονικό παράβολο θα εμφανίζεται άμεσα.
Παράλληλα με το ηλεκτρονικό παράβολο θα συνεχίσουν πάντως να εκδίδονται παράβολα και μέσω των ΔΟΥ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τι είπε ο Σπανούλης για τη μεγάλη νίκη επί της Παρί και τη μεταγραφή του Τζόσεφ
- Κικίλιας: «Η ασφάλεια των επιβατών είναι πρώτα και πάνω από όλα» – Τι είπε για αγρότες και Τσίπρα
- Αλεξανδρούπολη: Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του έπειτα από μέρες αναζήτησης – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Ποιο ChatGPT, έρχεται το… ChatCR7: Τεράστια συμφωνία του Ρονάλντο με εταιρία τεχνητής νοημοσύνης (pics)
- Πούτιν, Τραμπ ή αδέσμευτος; – Ιδού το ερώτημα για Μόντι
- Κακοκαιρία Byron: Υδροστρόβιλος «σάρωσε» οικισμό στο Ηράκλειο Κρήτης
- H Meta εγκαταλείπει το metaverse – Απολύσεις καθώς το όραμα σβήνει
- Κιμ Κατράλ: Η 69χρονη Σαμάνθα του «Sex And The City» ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας για 4η φορά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442