Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Hellastat : Μειωμένη ζήτηση για προϊόντα πλαστικής συσκευασίας

Την εξέλιξη της εγχώριας αγοράς των επιχειρήσεων πλαστικής συσκευασίας εξετάζει στην πρόσφατη μελέτη της η Hellastat. Σύμφωνα me μελέτη, η ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου που προορίζονται για βιομηχανική χρήση εμφανίζει φθίνουσα πορεία, καθώς το 2011 η βιομηχανική δραστηριότητα υποχώρησε περαιτέρω κατά 8,2%. Επίσης, οι καταναλωτές περιορίζονται στην αγορά κυρίως των απαραίτητων προϊόντων, επιλέγοντας […]

Την εξέλιξη της εγχώριας αγοράς των επιχειρήσεων πλαστικής συσκευασίας εξετάζει στην πρόσφατη μελέτη της η Hellastat.

Σύμφωνα me μελέτη, η ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου που προορίζονται για βιομηχανική χρήση εμφανίζει φθίνουσα πορεία, καθώς το 2011 η βιομηχανική δραστηριότητα υποχώρησε περαιτέρω κατά 8,2%.

Επίσης, οι καταναλωτές περιορίζονται στην αγορά κυρίως των απαραίτητων προϊόντων, επιλέγοντας μικρές ποσότητες και πραγματοποιώντας χαμηλότερες δαπάνες. Άμεση συνέπεια αποτέλεσε η περαιτέρω υποχώρηση της παραγωγής του κλάδου κατά 5,1%.

Ωστόσο τα έσοδα ενισχύθηκαν, καθώς η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών οδήγησε τις εταιρείες σε αύξηση των τιμών των προϊόντων τους, επιφέροντας ωστόσο κάμψη των αποτελεσμάτων και των περιθωρίων κέρδους. Η άνοδος των πωλήσεων τροφοδοτήθηκε και από την αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό, όπου οι οικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκότερες.

Η σημαντική άνοδος των τιμών των πρώτων υλών τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε σε αύξηση του κόστους παραγωγής, με συνέπεια τον περιορισμό των περιθωρίων κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας εταιρειών που δεν μπορούν να μετακυλίσουν τις μεταβολές αυτές στις τιμές των προϊόντων τους.

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

– Ο Κύκλος Εργασιών των εταιρειών πλαστικής συσκευασίας συνέχισε την ανοδική πορεία της προηγούμενης χρονιάς, φθάνοντας στα €758,60 εκ. (+4,5%). Το 57% των εταιρειών κατέγραψε ενισχυμένα έσοδα συγκριτικά με τη προηγούμενη χρήση.

– Τα ΚΠΤΦΑ κατέγραψαν ελαφρά άνοδο 1,9% στα €74 εκ., ενώ τα προ φόρων κέρδη σταθεροποιήθηκαν στα €7,20 εκ.

– Το μέσο περιθώριο μικτού κέρδους το 2011 μειώθηκε κατά μία περίπου μονάδα σε 15,7%. Όπως προαναφέρθηκε, καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών, επιβαρύνοντας το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων.

– Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ διατηρήθηκε στο περσινό επίπεδο του 9,1% ενώ το περιθώριο ΚΠΦ υπέστη ήπια κάμψη διαμορφούμενο στο 1,2%.

– Η κεφαλαιακή μόχλευση το 2011 βελτιώθηκε οριακά σε 1,2 προς 1. Όμως η κάλυψη τόκων από λειτουργικά κέρδη υποχώρησε στις 3 φορές.

– Η γενική ρευστότητα παρέμεινε στο 1,3, ενώ η άμεση υπέστη ελαφρά υποχώρηση σε 1,01.

– Ο εμπορικός κύκλος εμφανίζεται διαχρονικά στις 100 περίπου ημέρες, γεγονός που δεικνύει ανάγκες για χρηματοδότηση μέσω κεφαλαίου κίνησης.

– Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων υποχώρησε περαιτέρω σε 1,9%, από 2,3% την προηγούμενη χρήση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο