Τετάρτη 06 Μαϊου 2026
weather-icon 23o
«Εθνική συμμαχία» κατά του Άσαντ συγκροτεί η συριακή αντιπολίτευση

«Εθνική συμμαχία» κατά του Άσαντ συγκροτεί η συριακή αντιπολίτευση

Σε συμφωνία για τη δημιουργία μίας «εθνικής συμμαχίας» που θα πολεμήσει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κατέληξαν ομάδες της αντιπολίτευσης που συναντήθηκαν την Κυριακή στο Κατάρ. «Η κατ' αρχήν συμφωνία υπεγράφη. Στη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης θα εκλεγεί ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του σώματος» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αλί Σαντρεντίν αλ Μπαγιανούνι, εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Συρίας.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε την ώρα που ο συριακός στρατός βομβάρδιζε θέσεις ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, στο Χαλέπι, αλλά και στην πόλη Ρας αλ Αΐν, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Σε συμφωνία για τη δημιουργία μίας «εθνικής συμμαχίας» που θα πολεμήσει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κατέληξαν ομάδες της αντιπολίτευσης που συναντήθηκαν την Κυριακή στο Κατάρ.

«Η κατ’ αρχήν συμφωνία υπεγράφη. Στη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης θα εκλεγεί ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του σώματος» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αλί Σαντρεντίν αλ Μπαγιανούνι, εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Συρίας.

Το νέο όργανο, που αποτελείται από οργανώσεις της αντιπολίτευσης εντός και εκτός Συρίας, θα ονομάζεται Εθνική Συμμαχία των Δυνάμεων της Αντιπολίτευσης και της Συριακής Επανάστασης.

Η συμφωνία ήλθε έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις και με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο να δέχεται έντονες πιέσεις ώστε να συνυπογράψει την απόφαση.

Την ώρα που γινόταν γνωστή η επίτευξη της συμφωνίας, ο συριακός στρατός βομβάρδιζε θέσεις ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, στο Χαλέπι, αλλά και στην πόλη Ρας αλ Αΐν, στη βορειοανατολική Συρία κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Στο Χαλέπι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μία ανηλεής μάχη επί τρεις μήνες, επιθέσεις με όλμους δέχονται τα ελεγχόμενα από τους εξεγερμένους προάστια Σάαρ, Ας Σουκάρι και Χαλάμπ αλ Ζαντίντα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, σφοδρές μάχες έχουν ξεσπάσει και στα προάστια αλ Ζάχρα και Λαϊραμούν, ενώ βομβαρδίζονται διαρκώς τα εξεγερμένα προάστια και η παλιά πόλη.

Επιπλέον, συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και ανταρτικές ομάδες έχουν ξεσπάσει στην πόλη Χαράστα, στα βορειοανατολικά περίχωρα της Δαμασκού, και όλμοι έχουν πλήξει επίσης την κοινότητα Γιάλντα, στα νότια της πρωτεύουσας.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα βομβαρδίζουν επίσης τις επαρχίες Ιντλίμπ (βόρεια) και Ντέιρ Έζορ (ανατολικά).

«Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση για την εκκαθάριση των περιχώρων της Δαμασκού και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες. Η επαρχία της Δαμασκού θα κηρυχθεί ασφαλής ζώνη» υπογραμμίζει σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ Ουάταν, προσθέτοντας πως «χιλιάδες τρομοκράτες» επιχείρησαν «εις μάτην να διεισδύσουν μέσα στην πρωτεύουσα».

Το Σάββατο ο απολογισμός από τα πεδία των συγκρούσεων ήταν 121 νεκροί: 45 άμαχοι, 42 στρατιώτες και 35 αντάρτες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 06 Μαϊου 2026
Cookies