Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ώρα της αλήθειας έφτασε, η Αμερική ψηφίζει και η υφήλιος περιμένει

Η ώρα της αλήθειας έφτασε, η Αμερική ψηφίζει και η υφήλιος περιμένει

Με τις δημοσκοπήσεις να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και τα μάτια του κόσμου στραμμένα στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί καλούνται να διαλέξουν μεταξύ του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικανού Μιτ Ρόμνεϊ για το ποιος θα πάρει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου. Οι κάλπες έχουν ανοίξει -σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και κάτω από τέντες λόγω της Σάντι- τα δύο δίδυμα των υποψηφίων έχουν ήδη ψηφίσει και η νύχτα προβλέπεται μακρά.

Με τις δημοσκοπήσεις να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και τα μάτια του κόσμου στραμμένα στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί καλούνται να διαλέξουν μεταξύ του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικανού Μιτ Ρόμνεϊ για το ποιος θα πάρει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου. Οι κάλπες άνοιξαν -σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και κάτω από τέντες λόγω της Σάντι- το δίδυμο των Δημοκρατικών υποψηφίων και ο Mιτ Ρόμνεϊ έχουν ήδη ψηφίσει και η νύχτα προβλέπεται μακρά.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν πρώτα στη Φλόριντα, την Τζόρτζια, το Ιλινόι, το Μέριλαντ, τη Μασαχουσέτη, το ανατολικό Μίσιγκαν, το Κεντάκι, το Μιζούρι, την Πενσυλβάνια, το Ρόουντ Άιλαντ, τη Νότια Καρολίνα και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.

Η εκλογική διαδικασία δεν έχει μείνει πάντως ανεπηρέαστη από τη Σάντι: Μόνο στη Νέα Υόρκη προβλήματα σημειώθηκαν σε εκλογικά τμήματα που δεν είχαν ρεύμα ή είχαν πλημμυρίσει, με τις αρχές να καταφεύγουν σε υπαίθρια τμήματα ή σε μεταφορά εκλογέων με λεωφορεία σε άλλα σημεία.

Το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ψήφισε στο Ντέλαγουερ. Ο Ομπάμα είχε ήδη ψηφίσει πριν από δύο εβδομάδες, όπως και περίπου το 25% των Αμερικανών ψηφοφόρων.

Ο Ρόμνεϊ ψήφισε στη Μασαχουσέτη το πρωί (λίγο πριν τις 16:00 ώρα Ελλάδος). Λίγες ώρες αργότερα, την ψήφο του έριξε και ο Πολ Ράιαν, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την αντιπροεδρία.

Η μεγάλη μάχη δίνεται στις εννέα αμφίρροπες πολιτείες, κυρίως το Οχάιο και τη Φλόριντα, που λόγω του μεγάλου αριθμού των ελεκτόρων τους θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Ο μαγικός αριθμός που ανοίγει την πόρτα του Λευκού Οίκου είναι οι 270 εκλέκτορες.

Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, Ομπάμα και Ρόμνεϊ εμφανίζονται ουσιαστικά ισόπαλοι ενώ ο νυν πρόεδρος έχει ελαφρυ προβάδισμα, εντός των ορίων του στατιστικού λάθους στις κρίσιμες πολιτείες. Ωστόσο, ο αριθμός των ψήφων δεν σχετίζεται απαραίτητα με την πιθανότητα νίκης ενός υποψήφιου αν και, σχεδόν πάντα, αυτός που επικρατεί σε εκλέκτορες επικρατεί και σε ψήφους.

Αν δεν υπάρξουν προβλήματα που θα απαιτήσουν παράταση της διαδικασίας, στις 02:00 (ώρα Ελλάδος, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ 19:00) θα κλείσουν οι κάλπες στις ανατολικές πολιτείες και θα αρχίσει η κατα μέτρηση για να συνεχιστεί κατά κύματα ως τις 06:00 της Τετάρτης.

Από τις κρίσιμες πολιτείες, τις οποίες θα παρακολουθήσουν με αγωνία τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι παρατηρητές σε όλο τον κόσμο, στις 02:00 θα κλείσει η Βιρτζίνια που μάλλον δεν θα δώσει άμεσα αποτέλεσμα. Μισή ώρα αργότερα κλείνουν η Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο.

Στις 03:00 (κλείνει η Πενσυλβάνια και η Φλόριντα και ακολουθούν μία ώρα αργότερα το Μίσιγκαν, το Κολοράντο και το Ουισκόνσιν.

Λόγω του κυλιόμενου χρονοδιαγράμματος, οι πρώτες βάσιμες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα δεν αναμένονται πριν τις 06:00.

Συγχαίρει τον Ρόμνεϊ ο Ομπάμα για τον «καλό αγώνα»

Ο Ομπάμα δήλωσε το μεσημέρι της μεγάλης ημέρας ότι θα έχει μία «καλή βραδιά» και συνεχάρη τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ για τη «δυναμική» προεκλογική του εκστρατεία.

«Θα ήθελα να εκφράσω στον κυβερνήτη Ρόμνεϊ τα συγχαρητήριά μου για την δυναμική του εκστρατεία. Γνωρίζω πως οι υποστηρικτές του είναι εξίσου προσηλωμένοι, εξίσου ενθουσιώδεις και εργάζονται εξίσου σκληρά και σήμερα», δήλωσε ο Ομπάμα, την ώρα που οι εθελοντές τηλεφωνούσαν διαρκώς ενθαρρύνοντας τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες.

«Έχουμε εμπιστοσύνη πως διαθέτουμε τις ικανές ψήφους για να κερδίσουμε, όμως όλα στο τέλος θα εξαρτηθούν από το πόσες από αυτές τις ψήφους καταλήξουν στις κάλπες», πρόσθεσε ο απερχόμενος πρόεδρος.

Ο Ομπάμα από το κέντρο τηλεφώνησε σε αρκετούς άλλους εθελοντές για να τους ευχαριστήσει για την συνεισφορά τους.

Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή

Τα δύο στρατόπεδα δεν σταμάτησαν τον αγώνα για την καρδιά των αναποφάσιστων ούτε τη Δευτέρα, παραμονή της μεγάλης ημέρας: Ομπάμα και Ρόμνεϊ πέρασαν από τις επτά κρισμότερες πολιτείες για να επαναλάβουν τις θέσεις τους στα μεγάλα ζητήματα και να κινητοποιήσουν όσους περισσότερους μπορούν.

Ο Ομπάμα επικεντρώθηκε στο Οχάιο, την Αϊόβα και το Ουισκόνσιν -αν λείψουν οι εκπλήξεις αλλού, αυτές οι τρεις πολιτείες μπορούν να του δώσουν τη νίκη.

Ο Ρόμνεϊ από την πλευρά του πέρασε από τη Φλόριντα, τη Βιρτζίνια, το Οχάιο και το Νιου Χάμσαϊρ. Χωρίς το Οχάιο, θεωρείται αρκετά δύσκολο ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος να κατακτήσει το Λευκό Οίκο.

Οι τελευταίες στιγμές της εκστρατείας βρήκαν τον Ομπάμα στην Αϊόβα, ο οποίος έκλεισε την ομιλία του με δάκρυα συγκίνησης όταν αναφερόταν σε όσους τον βοήθησαν σε αυτήν αλλά και στην πρώτη του διεκδίκηση της προεδρίας. Ο Ρόμνεϊ ήταν στο Νιου Χάμσαϊρ, από όπου και υποσχέθηκε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται «μία ημέρα πριν από το νέο ξεκίνημα».

Η έκβαση θα κριθεί και από την προσέλευση, και συγκεκριμένα το συνδυασμό «βαμμένων» Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, λευκών, Αφροαμερικανών και ισπανόφωνων που θα εμφανιστούν στα εκλογικά τμήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτοί οι διαιτητές σφυρίζουν τα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ και Παναθηναϊκός – Άρης

Η ΚΕΔ έκανε πριν από λίγο γνωστούς τους ορισμούς της για την 8η αγωνιστική των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024