Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Η διαφθορά κοστίζει στην Ιταλία 60 δισ. ευρώ το χρόνο

Η διαφθορά κοστίζει στην Ιταλία 60 δισ. ευρώ το χρόνο

Εξήντα δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο κοστίζει στην Ιταλία η διαφθορά, όπως αναφέρεται στη «Λευκή Βίβλο» που πρόκειται να παρουσιάσει την προσεχή εβδομάδα η ιταλική κυβέρνηση και αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύει η εφημερίδα La Repubblica. Από τη σχετική έρευνα -που ανέλαβε ειδική επιτροπή από τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης- προκύπτει επίσης ότι «το 64% των Ιταλών θεωρεί ότι η απάντηση της κυβέρνησης στο πρόβλημα της διαφθοράς είναι ανεπαρκής».

Εξήντα δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο κοστίζει στην Ιταλία η διαφθορά, όπως αναφέρεται στη «λευκή βίβλο» που πρόκειται να παρουσιάσει την προσεχή Δευτέρα η ιταλική κυβέρνηση.

Τη σχετική έρευνα ανέλαβε ειδική επιτροπή που συστάθηκε από τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι «το 64% των Ιταλών θεωρεί ότι η απάντηση της κυβέρνησης στο πρόβλημα της διαφθοράς είναι ανεπαρκής».

Η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περιορίζεται κατά 40% εξαιτίας της διαφθοράς. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 25% στην περίπτωση μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

«Η διάδοση των πρακτικών διαφθοράς υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επιχειρήσεων, αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές και μεταξύ άλλων προκαλεί και την μείωση της συνολικής ανταγωνιστικότητας της χώρας» τονίζει στην εισαγωγή της έρευνας ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές, η εκτίμηση των 60 δισεκ. ευρώ το χρόνο ως συνολικό κόστος της διαφθοράς μπορεί στην πραγματικότητα να μην αποδίδει πιστά το εύρος του προβλήματος, διότι πολλοί πολίτες και ιδίως επιχειρηματίες δεν καταγγέλλουν τους εκβιασμούς και τις πιέσεις που δέχονται.

Η «Λευκή Βίβλος» της ιταλικής κυβέρνησης, που προδημοσιεύει η Repubblica, εκτιμά πως σε ότι αφορά τα μεγάλα δημόσια έργα, το τελικό τους κόστος διογκώνεται ακόμη και κατά 40% σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό εξαιτίας της πληγής της διαφθοράς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο