Διαστάσεις παίρνει η αντιπαράθεση Κίνας-Ιαπωνίας για τα διαφιλονικούμενα νησιά
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκαν σε πολλές κινεζικές πόλεις οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Ιαπωνίας, καθώς κλιμακώνεται η ένταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες για τη συστάδα των νησιών στον Ανατολική Θάλασσα της Κίνας. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, περίπου 40.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σ' ολόκληρη την Κίνα.
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκαν σε πολλές κινεζικές πόλεις οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Ιαπωνίας, καθώς κλιμακώνεται η ένταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες για τη συστάδα των νησιών στον Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.
Εν μέσω της εθνικιστικής έξαρσης η κινεζική κυβέρνηση αγωνίζεται να βρει ισορροπίες ώστε να κατευνάσει την κοινή γνώμη καθώς επίκειται και το λεπτό θέμα της διαδοχής στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπου και εκεί υπάρχουν περιπλοκές μετά την μυστηριώδη και πολυήμερη εξαφάνιση του αντιπροέδρου Σι.
Οι διαμαρτυρίες για τα νησιά που ξεκίνησαν το Σάββατο με διαδηλωτές να πολιορκούν την ιαπωνική πρεσβεία, συνεχίστηκαν και την Κυριακή.
Ομάδα 100 ατόμων έφτασε έξω από το κτίριο της ιαπωνικής πρεσβείας, το οποίο φρουρείται από την αστυνομία, και πέταξε μπουκάλια με νερό. «Ιαπωνία, πήγαινε στην κόλαση έξω από την Κίνα» φώναξαν οι διαδηλωτές.
Σε άλλες πόλεις της Κίνας, οι διαδηλωτές λεηλάτησαν καταστήματα και επιτέθηκαν σε ιαπωνικά αυτοκίνητα, ιαπωνικά εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις. Στην πόλη Κιγκντάο, κατέστρεψαν μια ιαπωνική επιχείρηση, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν ιστοσελίδες ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στη πόλη Τσενγντού στη νοτιοδυτική Κίνα και τη Σαγκάη.
Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, περίπου 40.000 άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο σε διαδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Κίνα.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης απάντησαν στις διαμαρτυρίες επαινώντας την «ορθολογική», όπως τη χαρακτήρισαν, έκφραση θυμού, αλλά παράλληλα προειδοποίησαν για τη βία που θα μπορούσε να αντιστραφεί κατά του Πεκίνου.
Από την πλευρά του πάντως, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα με αφορμή τις διαδηλώσεις κάλεσε την Κίνα να εγγυηθεί την ασφάλεια των υπηκόων και των οικονομικών συμφερόντων της Ιαπωνίας
Η εδαφική διαμάχη κλιμακώθηκε την Παρασκευή, όταν η Κίνα έστειλε έξι πλοία επιτήρησης στις ακατοίκητες νησίδες της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας.
Παρά την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών τους, η Κίνα και η Ιαπωνία έχουν οδυνηρά προηγούμενα ειδικά από τη στρατιωτική επίθεση της Ιαπωνίας και την κατάληψη εδαφών της Κίνας στη δεκαετία του 1930 και του 1940.
Η σημερινή αντιπαλότητα για το αμφισβητούμενο έδαφος στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας έχει και οικονομικό υπόβαθρο καθώς στον υποθαλάσσιο χώρο ενδεχομένως να υπάρχουν πολύτιμα αποθέματα φυσικού αερίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Κακοκαιρία: Γυναίκα παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της στη Βάρη – Έμεινε για τρεις ώρες σε ένα δέντρο
- Έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των καταστροφών στο Δήμο Γλυφάδας
- Ποιοι Beatles; Ο Ρόμπι Γουίλιαμς είναι έτοιμος να σπάσει το ρεκόρ των Σκαθαριών που κρατάει 25 χρόνια
- Πώς έγινε η τραγωδία στο Άστρος – Πατέρας ενός 9χρονου παιδιού ο λιμενικός που παρασύρθηκε από τα κύματα
- ΠΑΣΟΚ: «Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Ευρωβουλής για τη Mercosur» λέει ο Τσουκαλάς
- To Siri της Apple μετενσαρκώνεται επιτέλους σε chatbot
- Βίντεο από τις προσπάθειες απεγκλωβισμού της 56χρονης που έχασε τη ζωή της στη Γλυφάδα – Συγκλονιστική μαρτυρία
- Κακοκαιρία: Ταλαιπωρία επιβατών της πτήσης Ζάκυνθος – Αθήνα – Έμειναν 97 λεπτά στον αέρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442