Τα… Χριστούγεννα στο στόχαστρο των Αμερικανών «Αγανακτισμένων»
Ένα νέο στόχο έχουν οι διαδηλωτές του κινήματος Occupy στις ΗΠΑ και αυτός είναι οι χριστουγεννιάτικες αγορές. Από το Σιάτλ μέχρι το Λονγκ Άιλαντ, ακτιβιστές σχεδιάζουν μια σειρά δράσεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οπότε ξεκινά και επισήμως η περίοδος για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια στις ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν καθιστικές διαμαρτυρίες σε εμπορικά κέντρα και να δημιουργήσουν εναλλακτικά καταστήματα.
Ένα νέο στόχο έχουν οι διαδηλωτές του κινήματος Occupy στις ΗΠΑ και αυτός είναι οι χριστουγεννιάτικες αγορές.
Από το Σιάτλ μέχρι το Λονγκ Άιλαντ, ακτιβιστές σχεδιάζουν μια σειρά δράσεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (από την Παρασκευή, ημέρα μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών που είναι γνωστή και ως «Μαύρη Παρασκευή»), οπότε ξεκινά και επισήμως η περίοδος για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια στις ΗΠΑ.
Οι διαδηλωτές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν πορείες και καθιστικές διαμαρτυρίες σε εμπορικά κέντρα, να δημιουργήσουν «εναλλακτικά» καταστήματα, όπου θα ανταλλάσσουν χρησιμοποιημένα προϊόντα, θέλοντας να δώσουν ένα μήνυμα κατά του καταναλωτισμού.
Οι κινητοποιήσεις αυτές ξεκινούν την «Μαύρη Παρασκευή», αλλά θα διαρκέσουν έως τις 25 Δεκεμβρίου.
Στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, διαδηλωτές από το Σιάτλ, την πόλη Τακόμα, το Μπέλιγχαμ και το Έβερετ σκοπεύουν να συγκεντρωθούν έξω από κατάστημα Wal-Mart στην πόλη Ρέντον, νότια του Σιάτλ, την Παρασκευή το απόγευμα (τοπική ώρα).
Παρόμοια κινητοποίηση σχεδιάζεται στη Νέα Υόρκη, σε κατάστημα όπου εργαζόμενος πέθανε πριν από τρία χρόνια, όταν καταπατήθηκε από καταναλωτές που έτρεχαν να αγοράσουν τηλεοράσεις και άλλες συσκευές.
Σχεδιάζονται, όμως, και μικρότερης έκτασης δράσεις. Ακτιβιστές στο Αϊντάχο σχεδιάζουν να φορέσουν στολές ζόμπι και να κάνουν βόλτα σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν -όπως λένε- για το «μούδιασμα» που προκαλεί ο καταναλωτισμός.
Στο Σικάγο, διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν σε εμπορικό κέντρο, θα τραγουδήσουν τραγούδια και θα φωνάξουν συνθήματα.
«Ο υπερκαταναλωτισμός προκάλεσε αυτό το χάλι και την οικονομική κρίση» δήλωσε η Ντάνα Μπαλίτκι, εκπρόσωπος των διαδηλωτών «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ».
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να νοιαστεί ο κόσμος για τη χώρα, να συγκεντρωθεί στο πώς μπορούμε να φροντίσουμε ο ένας τον άλλο, να ανακατευθύνουμε τους πόρους μας και να συνδεθούμε καλύτερα ο ένας με τον άλλο» πρόσθεσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κροατία: H δημόσια ραδιοφωνία της χώρας HRT προσπαθεί να μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες
- Γκάμπια: Τουλάχιστον 7 νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι στο ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες
- Σε νοσοκομείο τη Μόσχας νοσηλεύτηκε ο Ραμζάν Καντίροφ – «Με δυσκολία τον επανέφεραν στη ζωή»
- Επίθεση και σαμποτάζ σε εργοστάσιο στη Σκωτία που φέρεται να κατασκευάζει ανταλλακτικά για F-35
- Οι εκλογές που θα διαμορφώσουν την Ευρώπη το 2026
- Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να δείξει «αυτοσυγκράτηση» σε σχέση με την Ταϊβάν
- Από τον Μασκ μέχρι τον Κίμελ: Οι πιο εκρηκτικές διαμάχες του Τραμπ το 2025
- Μετά τη Λίβερπουλ την…πάτησε και η Μάντσεστερ Σίτι (0-0) – Χωρίς γκολ και η Τότεναμ (0-0)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)










































![Στους έξι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Ιράν – Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/2026-01-01T103319Z_1492501376_RC21RIAC8O1I_RTRMADP_5_IRAN-ECONOMY-PROTESTS-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442