Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Ο Σαμαράς πρέπει να κάνει το χρέος του και να υπογράψει» επιμένει το Βερολίνο

«Ο Σαμαράς πρέπει να κάνει το χρέος του και να υπογράψει» επιμένει το Βερολίνο

Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, τόνισαν με έμφαση ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να κάνει το χρέος του και να υπογράψει τη δέσμευσή του για εφαρμογή της δανειακής σύμβασης ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της έκτης δόσης».

Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, τόνισαν με έμφαση ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να κάνει το χρέος του και να υπογράψει τη δέσμευσή του για εφαρμογή της δανειακής σύμβασης ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της έκτης δόσης».

«Για να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη πρέπει όλα τα κόμματα να δώσουν τη γραπτή τους συναίνεση και αυτό είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης» είπε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Ο ίδιος σχολίασε ότι «οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 26 Οκτωβρίου ήταν πολύ καλές αλλά η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για δημοψήφισμα άλλαξε τα δεδομένα και διέλυσε την εμπιστοσύνη στις αγορές».

«Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να αναμορφώσει πρακτικές και νοοτροπίες» τόνισε, αναφερόμενος στο ζήτημα της εμπιστοσύνης.

«Θέλουμε την Ελλάδα μέσα στη ζώνη του ευρώ αφού όμως μεταρρυθμιστεί και σταθεροποιηθεί. Ποτέ η Γερμανία δεν θα απειλείσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» συνέχισε για να προσθέσει πως «το να μείνεις στην Ευρωζώνη σημαίνει και υποχρεώσεις».

Υποστήριξε επίσης ότι η Γερμανία προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα με πρακτικό τρόπο, πρέπει όμως οι «υποχρεώσεις να είναι δεσμευτικες αλλα και ρεαλιστικές».

Κατέληξε, τέλος, λέγοντας πως «η έξοδος της από την Ευρωζώνη θα την οδηγήσει δεκαετίες πίσω και θα δημιουργήσει πρόβλημα σε άλλες χώρες».

Σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων γιατί απαιτείται η υπογραφή Σαμαρά, ο Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε ότι προκαλούν ανησυχία στο Βερολίνο οι παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σαμαρά περί επαναδιαπραγμάτευσης όταν έρθει στην κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική των πιέσεων είναι και δήλωση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, ο οποίος σύμφωνα με το Reuters φέρεται να είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL7: «Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι υπάρχει επίσης δέσμευση από τον ηγέτη του μεγαλύτερου [ελληνικού] κόμματος της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων.

»Το να λες ότι ο λόγος σου επαρκεί… έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο. Θέλουμε μια υπογραφή από αυτόν τον κ. Σαμαρά. Αλλιώς δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα, σε καμία περίπτωση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο