Απεβίωσε ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας
Απεβίωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σουλτάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, θέτοντας σε κίνηση τον αγώνα για την διαδοχή. Ο 86χρονος Σουλτάν είχε οριστεί διάδοχος το 2005 όμως ήταν κορυφαία προσωπικότητα στην διακυβέρνηση της χώρας από το 1962, όταν ανέλαβε υπουργός Άμυνας -πόστο το οποίο διατήρησε μέχρι τον θάνατό του.
Απεβίωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σουλτάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, θέτοντας σε κίνηση τον αγώνα για την διαδοχή. Ο 86χρονος Σουλτάν είχε οριστεί διάδοχος το 2005 όμως ήταν κορυφαία προσωπικότητα στην διακυβέρνηση της χώρας από το 1962, όταν ανέλαβε υπουργός Άμυνας -πόστο το οποίο διατήρησε μέχρι τον θάνατό του.
«Με βαθιά λύπη ο φύλακας των δυο ιερών τζαμιών, βασιλιάς Αμπντάλα μπιν Αμπντουλαζίζ, θρηνεί τον θάνατο του αδερφού του και διαδόχου, πρίγκιπα Σουλτάν» ανακοίνωσε το παλάτι.
Η υγεία του Σουλτάν είχε επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, αναγκάζοντάς τον να περνάει πολύ χρόνο εκτός του βασιλείου για ιατρικές θεραπείες.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα, που κοντεύει τα 90, αναμένεται να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πίστης για να ορίσει ένα νέο διάδοχο, που πιστεύεται ευρέως ότι θα είναι ο πρίγκιπας Ναγέφ, βετεράνος υπουργός Εσωτερικών.
Το Συμβούλιο αυτό συγκροτήθηκε το 2006, αμέσως μόλις ανέβηκε στον θρόνο ο Αμπντάλα, με στόχο να εγκρίνει με την ψήφο του την επιλογή του μονάρχη για την διαδοχή ή να ορίσει τον δικό του υποψήφιο διάδοχο. Τα μέλη του προέρχονται από τα 34 παρακλάδια της οικογένειας των Σαούντ, που κατάγονται από τον ιδρυτή της χώρας, βασιλιά Αμπντουλαζίζ Ιμπν Σαούντ. Μέχρι σήμερα, η διαδοχή ήταν μόνο θέμα επιλογής του βασιλιά.
«Η διαδοχή θα πραγματοποιηθεί ομαλά» λέει ο Ασάαντ αλ-Σαμλάν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Ριάντ. «Κατά πάσα πιθανότητα θα επιλεγεί ο Ναγέφ. Αν οριστεί διάδοχος, δεν αναμένω άμεσες αλλαγές».
Ο πρίγκιπας Ναγέφ είναι υπουργός Εσωτερικών από το 1975 και ορίστηκε δεύτερος αναπληρωτής πρωθυπουργός το 2009 -θέση που δίνεται συνήθως σε όποιον θεωρείται τρίτος κατά σειρά για τον θρόνο.
Κοντεύει τα 80 και είναι πιο συντηρητικός από τον βασιλιά Αμπντάλα και τον πρίγκιπα Σουλτάν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου Επιδαύρου λόγω Byron
- Συνταγή: Λουκουμάδες
- Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία με κινεζικά μαχητικά να «λοκάρουν» παρατεταμένα ιαπωνικά
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)























![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)

































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442