Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Στον αστερισμό των έκτακτων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος κινείται και η Γαλλία

Στον αστερισμό των έκτακτων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος κινείται και η Γαλλία

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν αναμένεται να ανακοινώσει την αναθεώρηση, προς τα κάτω, της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της χώρας το 2011 και να προχωρήσει στην εξαγγελία έκτακτων (φορολογικών) μέτρων με στόχο η χώρα να τηρήσει τους στόχους για μείωση του ελλείμματος.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν αναμένεται να ανακοινώσει την αναθεώρηση, προς τα κάτω, της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της χώρας το 2011 και να προχωρήσει στην εξαγγελία έκτακτων μέτρων με στόχο η χώρα να τηρήσει τους στόχους της για την μείωση του ελλείμματος.

Η Γαλλία προέβλεπε ανάπτυξη που θα έφθανε το 2% του ΑΕΠ για το 2011. Η υπουργός προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές δήλωσε όμως ότι ο Φιγιόν θα ανακοινώσει την αναθεώρηση της εκτίμησης.

Η εκτίμηση πως η ανάπτυξη θα έφθανε το 2% και το 2,5% το 2012 έμοιαζε υπεραισιόδοξη, καθώς νωρίτερα αυτό το μήνα δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο που έδειξαν ότι η ανάπτυξη ήταν μηδενική από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο, από μόλις 0,9% το πρώτο τρίμηνο.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης ήγειρε ανησυχίες για την δυνατότητα του Παρισιού να ελέγχει το χαρακτηριζόμενο ως τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό και να παραμείνει στην περιπόθητη βαθμίδα AAA στην οποία την τοποθετούν οι οίκοι αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί είχε διακηρυγμένο στόχο να μειώσει το έλλειμμα στο 5,7% εφέτος, στο 4,6% το 2012 και στο 3% -το καθορισμένο όριο για τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης- το 2013.

Όμως η βραδύτερη ανάπτυξη σημαίνει χαμηλότερα φορολογικά έσοδα, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δαπάνες και τα έσοδα.

Ο Σαρκοζί διέκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε στο Παρίσι στα μέσα Αυγούστου σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές και να διαβεβαιώσει πως ό,τι κι αν συμβεί η κυβέρνησή του θα εμμείνει στους στόχους της για μείωση του ελλείμματος.

Η μείωση αυτή θα απαιτήσει η Γαλλία να βρει επιπλέον έσοδα ή να εξοικονομήσει από 3-4 δισ. ευρώ μόνο φέτος και περίπου 10 δισ. ευρώ το 2012, σύμφωνα με την συντηρητική εφημερίδα Le Figaro.

Ο Φιγιόν αναμένεται να ανακοινώσει ένα φάσμα μέτρων για την εξεύρεση των πόρων αυτών, από την κατάργηση φοροαπαλλαγών ύψους 75 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση ως την επιβολή νέου φόρου για τους πολίτες με πολύ υψηλά εισοδήματα, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο Φρανσουά Μπαρουάν, υπουργός Οικονομίας, δήλωσε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2012, ενώ απομένουν μήνες πλέον πριν από τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, θα είναι «η δυσκολότερη της πενταετίας».

Το πρώτο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Σαρκοζί για την μείωση του ελλείμματος ενδέχεται να εγκριθούν από τη Βουλή στην διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασής της για το νέο δάνειο στην Ελλάδα, στις 6 Σεπτεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο