Κόντρα κυβέρνησης – ΑΔΕΔΥ για τα περί λευκής απεργίας δημοσίων υπαλλήλων
Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΑΔΕΔΥ έχει προκαλέσει η φημολογούμενη λευκή απεργία δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται σε οικονομικές ή ελεγκτικές υπηρεσίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος προειδοποίησε ότι μια τέτοια στάση, που υπονομεύει την προσπάθεια ολόκληρου του λαού, θα απαντηθεί με κυρώσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για απολύσεις. Έντονη είναι η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, που διαψεύδει ότι υπήρξε επίσημη παρότρυνση για λευκή απεργία και επιτίθεται στην κυβέρνηση.
Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΑΔΕΔΥ έχει προκαλέσει η φημολογούμενη λευκή απεργία δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται σε οικονομικές ή ελεγκτικές υπηρεσίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος προειδοποίησε ότι μια τέτοια στάση, που υπονομεύει την προσπάθεια ολόκληρου του λαού, θα απαντηθεί με κυρώσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για απολύσεις. Έντονη είναι η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, που διαψεύδει ότι υπήρξε επίσημη παρότρυνση για λευκή απεργία και επιτίθεται στην κυβέρνηση.
Μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε με νεότερες δηλώσεις του, τονίζοντας ότι η λευκή απεργία δεν κατοχυρώνεται. «Δεν είναι δικαίωμα η λευκή απεργία, δεν υπάρχει δικαίωμα στην μη είσπραξη εσόδων, γιατί υπονομεύεται μια προσπάθεια ολόκληρου του λαού» και ξεκαθάρισε ότι «για κάθε παράβαση καθήκοντος θα υπάρξει παραπομπή στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και θα επιβληθούν κυρώσεις ανάλογα με το αδίκημα».
Ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι η υστέρηση των πληρωμών δεν είναι μόνο θέμα ύφεσης, αλλά οφείλεται σε δυσλειτουργία και ανεπάρκεια του δημόσιου τομέα. Δεν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Την Πέμπτη ο κ. Μόσιαλος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι για τους υπαλλήλους που επιλέγουν τη λευκή απεργία ή είναι αργόσχολοι δεν υπάρχει θέμα ένταξής τους στην εργασιακή εφεδρεία, δείχνοντας την «έξοδο» από το Δημόσιο και στέλνοντας σαφές πολιτικό μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανεχθεί στο εξής τέτοιες εργασιακές συμπεριφορές.
Η τοποθέτηση Μόσιαλου έγινε μετά από δήλωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου, ο οποίος φέρεται να παρότρυνε δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται σε οικονομικές ή ελεγκτικές υπηρεσίες να προχωρήσουν σε λευκή απεργία.
Η ΑΔΕΔΥ έχει αντιδράσει έντονα στην απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει εκ νέου επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους.
Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο γγ της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος τόνισε ότι ουδέποτε η ΑΔΕΔΥ ή η ΓΣΕΕ έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις και επιτέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, λέγοντας πως «ανακοινώνει απολύσεις, λες και είναι ο ιδιοκτήτητης» του Δημοσίου.
Μιλώντας στο Alter το πρωί της Παρασκευής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ.Πρωτόπαπας ζήτησε διευκρινίσεις για τις δηλώσεις Παπασπύρου και τάχθηκε στο πλευρό του κ. Μόσιαλου. Τόνισε ότι η απεργία είναι αποδεκτή, όχι όμως η λευκή απεργία, που στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου.
Προσεκτική ήταν η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως άλλο η απεργία, άλλο τέτοιου είδους κινητοποιήσεις που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον. Εξέφρασε, πάντως την άποψη ότι ο Σπ.Παπασπύρος δεν θα παρότρυνε ποτέ για κάτι τέτοιο και επέκρινε την κυβέρνηση που αιφνιδίασε τους δημοσίους υπαλλήλους με την απόφαση για την περικοπή επιδομάτων.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων
Ο Ηλίας Μόσιαλος ζήτησε την Πέμπτη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις από το κράτος και τόνισε ότι δεν μπορούν να είναι ανεκτά ανάλογα φαινόμενα από τους δημοσίους υπαλλήλους. Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Οσοι κάνουν λευκή απεργία, όπου υπάρχουν αργομισθίες και λευκές απεργίες, αυτά τα φαινόμενα δεν θα πρέπει να είναι ανεκτά από δω και μπρος».
Επιπλέον, με αφορμή τη συζήτηση περί «λευκής απεργίας» από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των ΔΟΥ ο κ. Μόσιαλος σημείωσε πως «είναι εις βάρος του ελληνικού λαού το να μην εισπράττονται φόροι, να μη λειτουργεί ο δημόσιος τομέας, να μη λειτουργεί ο δημόσιος λειτουργός επειδή μειώθηκε ένα επίδομα».
Όταν, δε, του επισημάνθηκε τι θα συμβεί σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ότι κάνουν λευκή απεργία μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι που θεωρούν ότι καλύπτονται από το Σύνταγμα, ο κ. Μόσιαλος σχολίασε αφοπλιστικά: «Τι θα πει μόνιμος; Ο μόνιμος κάνει λευκή απεργία; Συνταγματική κατοχύρωση της Πολιτείας είναι να υπερασπίζει το δημόσιο συμφέρον πάνω απ’ όλα. Δεν υπάρχει μονιμότητα σε αυτό τον τομέα. Στο Δημόσιο, μονιμότητα υπάρχει όταν προασπίζεσαι το δημόσιο συμφέρον και όταν το προασπίζεσαι μέσω της παραγωγικότητας και της δημόσιας ευθύνης. Εκεί μόνο υπάρχει μονιμότητα».
Για «μεθοδευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μόσιαλου να δημιουργήσει θέμα που δεν υπάρχει» έκανε λόγο στα «ΝΕΑ» η Δέσποινα Σπανού, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.
«Ουδέποτε μιλήσαμε για λευκή απεργία. Πρόκειται απλά για επιχείρηση εκφοβισμού των εργαζομένων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που θέλει να δημιουργήσει κλίμα, γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τον Σεπτέμβριο με τις νέες περικοπές μισθών. Ο κ. Μόσιαλος προσπαθεί να επιρρίψει προκαταβολικά στους δημοσίους υπαλλήλους ενδεχόμενη αποτυχία των νέων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης» τόνισε η κ. Σπανού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνταγή: Σουφλέ ζυμαρικών με μπρόκολο και κοτόπουλο
- Η παράλληλη επανεμφάνιση Καραμανλή και Σαμαρά εντείνει την πίεση του Μαξίμου
- Παρέμβαση Τραμπ για την εξαγορά της Warner Bros – «Πρόβλημα το μερίδιο της Netflix, θα εμπλακώ στην απόφαση»
- Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Τουρκία
- Δεν θέλει κόπο: 20 λεπτά περπάτημα την μέρα κάνουν τη διαφορά
- Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου – Πού θα έχει ισχυρές καταιγίδες
- Διάστημα: Τζίρος 500 εκατ. ευρώ και 2.500 εργαζόμενοι
- Γκέινορ, Σταλόνε, Kiss και Κρόφορντ: Οι καλλιτέχνες που βραβεύτηκαν σε ένα Kennedy Center που αλλάζει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-150x74.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)


































![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-315x220.jpg)


![Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gustavopetro-315x220.jpg)
![Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-02T142339Z_520774740_RC2E8IAEKN5M_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-IRELAND-315x220.jpg)
![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-315x220.jpg)



![Όταν ο προτεινόμενος ως νέος αρχηγός της Μοσάντ τραυματίζονταν βαριά την 7η Οκτωβρίου [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/WhatsApp-Image-2025-12-04-at-14.19.42-315x220.jpeg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442