Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Στο μισό θα μειωθούν οι προσλήψεις συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα

Στο μισό θα μειωθούν οι προσλήψεις συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα

Μείωση κατά 50% στις προσλήψεις συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα έως το 2015, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ.Ραγκούσης, μετά τη συνάντησή του με την τρόικα. Από 50.000 το χρόνο, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, θα περιοριστούν στις 25.000 έως το 2015, δράση που αναμένεται να εξοικονομήσει έσοδα 1,8 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, όπως είπε. Επίσης τόνισε ότι θα διατηρηθεί και φέτος η αναλογία 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αιχμές άφησε για το ύψος των δαπανών σε υγεία και ασφάλιση «δείχνοντας» τους αρμόδιους υπουργούς.

Μείωση κατά 50% στις προσλήψεις συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, μετά τη συνάντησή του με την τρόικα.

Από 50.000 προσλήψεις το χρόνο, που προβλέπονται από το μνημόνιο, θα περιοριστούν στις 25.000 τον χρόνο έως το 2015, μέτρο με το οποίο αναμένεται να εξοικονομηθούν 1,8 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, όπως εξηγησε ο Γ.Ραγκούσης, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας το μεσημέρι της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται ότι για φέτος έχει εγκριθεί η πρόσληψη 9.600 συμβασιούχων.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι θα διατηρηθεί και φέτος η τακτική που ακολουθήθηκε και πέρυσι, μιας πρόσληψης για κάθε 10 αποχωρήσεις.

Όπως εξήγησε ο υπουργός μετά τις αποχωρήσεις 53.500 δημοσίων υπαλλήλων που έλαβαν χώρα το 2010, ο αριθμός των νέων προσλήψεων με βάση την αναλογία του ένα προς πέντε (δηλαδή, μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις), θα έπρεπε να φτάσει τις 10.600.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόνο 1.145 προσλήψεις (από τις οποίες 1.000 άτομα διορίζονται στο υπουργείο Υγείας και 145 στο υπουργείο Δικαιοσύνης) και έχουν γίνει 1.583 μετατάξεις στον ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προσμετρώνται ως νέες προσλήψεις.

Με δεδομένο ότι όπως τόνισε ο υπουργός δεν αναμένεται να εγκριθούν άλλες προσλήψεις για το 2011, στην πράξη η αναλογία από 1 προς 5 μετατρέπεται σε 1 προς 10.

Με αυτά τα στοιχεία, το μισθολογικό κόστος από τα 22 δισ. ευρώ το 2009 φθάνει σήμερα περίπου στα 18 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 αναμένεται να περιοριστεί και άλλο, περίπου στα 16 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες (πρόγραμμα »Καλλικράτης» κ.λπ.) για εξοικονόμηση εσόδων. «Δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε στο κράτος που να μην το έχουμε κάνει», τόνισε.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών περιθώρια για περικοπές υπάρχουν στον τομέα της υγείας και της Ασφάλισης.

Όπως επισήμανε, το μεγάλο κονδύλι που βαραίνει το Δημόσιο παραμένει το ποσό των 55 δισ. ευρώ το χρόνο που απαιτούνται για τους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης.

Το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα δεν είναι η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, αλλά οι πρωτογενείς δαπάνες για την υγεία, την ασφάλιση και την πρόνοια οι οποίες παραμένουν στα 55 δισ. ευρώ, τόνισε ο κ. Ραγκούσης, επισήμανση που ερμηνεύθηκε ως αιχμή κατά των αρμόδιων υπουργών Υγείας και Εργασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο