Μια από τις πολυτιμότερες βιταμίνες για τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι η βιταμίνη Β12, στην οποία αρκετοί χορτοφάγοι παρουσιάζουν έλλειψη.
Η βιταμίνη Β12 ανευρίσκεται σε ζωικές τροφές και είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό και την ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Είναι επίσης σημαντική για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.
Το χταπόδι αποτελεί μια από τις πλουσιότερες και πιο αξιόπιστες πηγές βιταμίνης Β12 (συγκεκριμένα, μόλις 10 γρ. μαγειρεμένου χταποδιού αρκούν και με το παραπάνω για να καλύψουν τις ημερήσιες απαιτήσεις ενός ενήλικα σε Β12!).
Πέρα όμως από αυτή την πολύτιμη βιταμίνη, το χταπόδι είναι πολύ πλούσιο και σε βιταμίνη Β6, νιασίνη, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο.