Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ιταλικό όχι στο «ελευθέρας» κορεατικών αυτοκινήτων στην Ε.Ε.

Ιταλικό όχι στο «ελευθέρας» κορεατικών αυτοκινήτων στην Ε.Ε.

Η ιταλική κυβέρνηση αρνείται να προσυπογράψει την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Κορέας και Ε.Ε. φοβούμενη τις επιπτώσεις που θα έχει στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Αρνείται να ανακαλέσει το βέτο που προβάλλει η ιταλική κυβέρνηση στην συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Κορέας και Ε.Ε., εκφράζοντας φόβους ότι η υπογραφή της θα πλημμυρίσει την ευρωπαϊκή αγορά με αυτοκίνητα κορεατικής προελεύσεως με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη γηγενή αυτοκινητοβιομηχανία.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. από την πλευρά τους εκτιμούν ότι η συμφωνία αναμένεται να αποφέρει 19 δισεκατομμύρια ευρώ από την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κορέας και Ε.Ε. θεωρώντας ότι το ιταλικό «όχι» είναι ζημιογόνο για το προφίλ της Ε.Ε.

«Η άρνηση της Ιταλίας στέλνει λανθασμένο μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο. Η Ευρώπη πρέπει να θεωρείται ανοιχτή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικού χαρακτήρα αλλά αντί για αυτό εμείς σηκώνουμε τείχη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Robert Sturdy μέλος της Ευρωβουλής προσκείμενο στους συντηρητικούς.

Ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί των 27 κρατών-μελών σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, αρνήθηκαν το αίτημα της ιταλικής κυβέρνησης για καθυστέρηση της υπογραφής της συμφωνίας κατά έξι μήνες, προχωρώντας όμως σε κάποιες υποχωρήσεις που ευελπιστούν ότι θα κάμψουν τις αντιστάσεις της Ρώμης.

Μεταξύ αυτών και η υπόσχεση ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα είναι εξίσου κερδοφόρα με την εκκρεμή, αντίστοιχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κορέας, αλλά κυρίως, ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός προστασίας για τις πωλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η Fiat, με ρυθμίσεις που θα περιορίζουν τις εισαγωγές των κορεατικών αυτοκινήτων σε περίπτωση που δημιουργηθεί πρόβλημα.

«Είναι πολύ μεγάλη συμφωνία για να την εγκαταλείψουμε έτσι. Αν δεν καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία με την Κορέα υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να μας προλάβουν και να βρεθούμε σε μια τρομερά μειονεκτική θέση», πρόσθεσε ο R.Sturdy για την συμφωνία που μονογράφηκε τον Οκτώβριο του 2009, μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με την Κορέα και περιμένει την συμφωνία των «27» για να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο.

auto.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο