Τρία εναλλακτικά σενάρια στο τραπέζι αντί μετάταξης προϊόντων στον ΦΠΑ 23%
Διαφορετικές κινήσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για να αποφύγει τη μετάταξη του 30% των προϊόντων με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο συντελεστή 23%, με πιθανότερη να θεωρείται η εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Εναλλακτικά, η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση μίας ή δύο μονάδων αγαθών που βρίσκονται στο συντελεστή 11% ή ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ.
Διαφορετικές κινήσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για να αποφύγει τη μετάταξη του 30% των προϊόντων με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο συντελεστή 23%, με πιθανότερη να θεωρείται η εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.
Εναλλακτικά, η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση μίας ή δύο μονάδων αγαθών που βρίσκονται στο συντελεστή 11% ή ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ.
Σε δηλώσεις του την Τρίτη από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για το Ecofin, ο υπουργός Γ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σενάριο της εξίσωσης φόρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης λέγοντας ότι εξετάζεται «με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα».
Απόφαση για εξίσωση, υποστήριξε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, γινόταν σε «λογική ενός διαφορετικού συστήματος, το οποίο εξισώνει τους φόρους και χτυπά το λαθρεμπόριο που υπάρχει λόγω των διαφορετικών φορολογικών συντελεστών, ενώ ταυτόχρονα αποζημιώνει τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται κατ’ εξοχήν από μια παρόμοια αύξηση του φόρου».
Απόφαση τέτοιου είδους, συνέχισε ο υπουργός, θα ληφθεί «μόνο αν μπορούμε να διασφαλίσουμε… ότι είναι το δικαιότερο από όλα τα μέτρα, ότι υπάρχει σαφέστατος μηχανισμός αναδιανομής, ο οποίος βασίζεται σε εισοδηματικά κριτήρια, σε κριτήρια τετραγωνικών μέτρων και σε γεωγραφικά κριτήρια».
Διευκρίνισε πάντως ότι επί του θέματος δεν έχουν υπάρξει ακόμη αποφάσεις και ότι «μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε τα έσοδα τα οποία είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με το λιγότερο δυνατό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και την αγορά».
Υπενθυμίζεται ότι κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να έρθει στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου, στην ατζέντα του οποίου θα βρεθούν και τα δημοσιονομικά έσοδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις συνέπειες του πολέμου στη Μέση Ανατολή
- Στις κλήσεις του Αντσελότι ο Νεϊμάρ για τα φιλικά της Βραζιλίας με Γαλλία και Κροατία
- Τα ΗΑΕ μετέφεραν 600 Ισραηλινούς στο «Μπεν Γκουριόν» με πτήσεις τσάρτερ – 100 Ισραηλινοί έφτασαν και στην Αθήνα
- Λαϊκά δικαστήρια για τον Τιμοτέ Σαλαμέ: Και η Doja Cat στέκεται πλάι στους καλλιτέχνες της όπερας και του μπαλέτου
- Πώς δρούσαν οι απατεώνες με τα crypto – Τι αποκάλυψε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τα θύματα μέσω social media
- Κύπελλο Ελλάδας Betsson: Από τόσα εισιτήρια θα πάρουν ΠΑΟΚ και ΟΦΗ για τον τελικό του Πανθεσσαλικού
- ΒΗΜΑ στην Ιστορία: Έρχεται αυτή την Κυριακή και είναι αφιερωμένο στον Ελευθέριο Βενιζέλο
- Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι κινδυνεύουν με έξτρα φόρο 22%
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/howen-81s4ryYuIh4-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442