Ευρωπαϊκό ράπισμα στη Ρουμανία για τη διαφθορά, πρόοδος στη Βουλγαρία
Για τη διαφθορά εγκαλεί για άλλη μια φορά τη Ρουμανία η Ευρωπαϊκή
Επιτροπή, διακρίνοντας αντίθετα πρόοδο στις προσπάθειες της Βουλγαρίας.
Στην ετήσια έκθεσή για τα δύο νεώτερα μέλη της ΕΕ, η
Κομισιόν κατηγορεί για πρώτη φορά τους πολιτικούς της Ρουμανίας ότι δεν διαθέτουν τη βούληση να προωθήσουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Για τη διαφθορά εγκαλεί για άλλη μια φορά τη Ρουμανία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διακρίνοντας αντίθετα πρόοδο στις προσπάθειες της Βουλγαρίας.
Στην ετήσια έκθεσή για τα δύο νεώτερα μέλη της ΕΕ, η
Κομισιόν κατηγορεί για πρώτη φορά τους πολιτικούς της Ρουμανίας ότι δεν διαθέτουν τη βούληση να προωθήσουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Οι Βρυξέλλες επικρίνουν το Βουκουρέστι για τη διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα, που απομακρύνουν τους επενδυτές και καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την έξοδο από την ύφεση.
Στην περίπτωση της Ρουμανίας η διαφθορά, απειλεί σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, να εκτροχιάσει τη συμφωνία με το ΔΝΤ για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 20 δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει ιδιαίτερα τη Ρουμανία για αμφιλεγόμενη νομοθεσία που αποδυναμώνει υπηρεσία πάταξης της διαφθοράς με επίκεντρο τον έλεγχο των πολιτικών.
Η Κομισιόν τονίζει ότι η σχετική νομοθεσία έρχεται σε προφανή ρήξη με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ρουμανία όταν πέρασε το 2007 τις πύλες της Ένωσης.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ρουμανική δικαστική εξουσία έχει δείξει «απροθυμία να συνεργαστεί» και προσθέτει ότι «η έλλειψη αποτελεσματικότητας της δικαστικής διαδικασίας και η έλλειψη συνοχής της νομολογίας παραμένουν θεμελιώδεις αδυναμίες».
Η Κομισίον δεν δρομολογεί, ωστόσο, κυρώσεις, μεταδίδει το Reuters.
Όσον αφορά τη Βουλγαρία, οι Βρυξέλλες παρατηρούν στην ετήσια έκθεσή τους για πρώτη φορά ότι υπάρχει «πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα» από τη νέα κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.
Η Κομισιόν διαπιστώνει πρόοδο στις προσπάθειες της Βουλγαρίας κατά της διαφθοράς, σημειώνει όμως πως τα δημόσια κεφάλαια πρέπει να προστατεύονται καλύτερα από απάτες και υποθέσεις σύγκρουσης συμφερόντων και επίσης ότι πρέπει να υπάρξει βελτίωση των επαγγελματικών μεθόδων στους κόλπους της αστυνομίας, των δικαστικών υπηρεσιών και των δικαστηρίων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Έκρηξη σε εργοστάσιο βιοτεχνολογίας στην Κίνα αφήνει πίσω της 7 νεκρούς
- Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κρήτη 4,8 Ρίχτερ
- Πέντε συλλήψεις στο Μιλάνο – Πυροτεχνήματα εναντίον δακρυγόνων, γκλομπ και κανονιού νερού [βίντεο]
- Ευρωπαϊκά μήλα μολυσμένα με κοκτέιλ φυτοφαρμάκων
- Γαλλία, δύο 16χρονοι για να ξαναγίνει μεγάλη
- Η ΕΕ ετοιμάζεται για νέο δάνειο στα εξοπλιστικά μετά την υπερκάλυψη των 150 δισ. ευρώ
- Όταν ο χρόνος σταματά: Τα συγκλονιστικά βίντεο από την τραγωδία της Θύρας 7
- Ιταλία: Το Κάπρι επιβάλλει κανόνες στα γκρουπ των τουριστών από το επόμενο καλοκαίρι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 08.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/andrea-caramello-z2t4GdXOtE8-unsplash-315x220.jpg)










![Πέντε συλλήψεις στο Μιλάνο – Πυροτεχνήματα εναντίον δακρυγόνων, γκλομπ και κανονιού νερού [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/2026-02-07T172653Z_1901221379_RC25HJA81YW0_RTRMADP_5_OLYMPICS-2026-PROTEST-127x85.jpg)



![Πέντε συλλήψεις στο Μιλάνο – Πυροτεχνήματα εναντίον δακρυγόνων, γκλομπ και κανονιού νερού [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/2026-02-07T172653Z_1901221379_RC25HJA81YW0_RTRMADP_5_OLYMPICS-2026-PROTEST-315x220.jpg)










































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442