Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Εν μέσω αντιπαραθέσεων ενέκρινε η επιτροπή της Βουλής την αύξηση στον ΕΦΚ καυσίμων

Εν μέσω αντιπαραθέσεων ενέκρινε η επιτροπή της Βουλής την αύξηση στον ΕΦΚ καυσίμων

Ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση το καταψήφισε ως «αντιαναπτυξιακό μέτρο». Κίνδυνο αλυσιδωτών ανατιμήσεων επισημαίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, επιβάρυνση φοβούνται οι έμποροι πετρελαιοειδών.

2

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, την Τετάρτη από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο αυξήθηκε από την Τρίτη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και το οποίο εισήχθη με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Σύσσωμη η Αντιπολίτευση το καταψήφισε.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης επισήμανε ότι το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων και παρ ότι ανέφερε ότι η επιβολή έμμεσων φόρων επιβαρύνει τους πολίτες, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, που κληρονόμησε.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια άλλης ήττας. Αρκετές ήττες είχαμε τα πεντέμισυ χρόνια της ΝΔ», ανέφερε.

Από την ΝΔ,ο εισηγητής της Γ.Βρούτσης έκανε λόγο για αντιαναπτυξιακό μέτρο το οποίο θα έχει πολλαπλασιαστικά αρνητικές συνέπειες στην Οικονομία.Τόνισε δε πως οι αυξήσεις θα επιτείνουν την ύφεση, ενώ θα μετακυληθούν στους πολίτες.

Η ΝΔ, είπε, δεν συναινεί σε μέτρα που προκαλούν ασφυξία και στραγγίζουν την ελληνική οικονομία.Ο Γ.Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προαναγγέλλοντας το μέτρο,συνέτεινε στο να εκτοξευθεί η κερδοσκοπία με την αποθεματοποίηση καυσίμων, που οδήγησε σε κερδοσκοπία 36 εκατ. ευρώ.

«Ανεδαφικό» χαρακτήρισε τον ισχυρισμό ο υφυπουργός Οικονομικών και απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,ρώτησε: «Μιλάτε εσείς που αναγάγατε σε νόμο το περιθώριο για κερδοσκοπία;».

Ο Φ.Σαχινίδης διερωτήθηκε ακόμη αν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση «προήλθε από παρθενογένεση ώστε να θεωρεί ότι φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση ενώ η ίδια ως κυβέρνηση δεν είχε καμία ευθύνη».

«Παραβιάζετε την κοινή λογική. Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για το χρέος, αλλά όχι να κοροϊδεύετε τον κόσμο λέγοντας ότι το χρέος ήταν απόρροια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ»,είπε.

Καταλόγισε στην ΝΔ αντίφαση, όταν από την μία μιλά για συναίνεση κι από την άλλη ασκεί κριτική στα μέτρα της κυβέρνησης και διερωτήθηκε γιατί δεν έλαβε τα μέτρα που σήμερα προτείνει ως αντιπολίτευση; Αναφερόμενος δε στην κριτική για τις συνέπειες επιβολής του μέτρου, κατηγόρησε την ΝΔ για «λογική του υαλοκαθαριστήρα», αφού, όπως είπε, μάλλον η ΝΔ θεωρεί πως δεν ίσχυαν τότε, που ως κυβέρνηση επέβαλλε αυξήσεις, τα όσα σήμερα υποστηρίζει. «Δεν είναι υπεύθυνη πολιτική στάση αυτή» σημείωσε.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) είπε ότι το σχέδιο νόμου αυτό εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική ολομέτωπης επίθεσης στα λαϊκά στρώματα, προσθέτοντας πως η απάντηση στις πολεμικές αυτές τακτικές ήρθε από την μαζική απεργία των εργαζόμενων σήμερα. Μίλησε δε για πολιτικό θράσος της κυβέρνησης όταν υποστηρίζει ότι επιχειρεί να βοηθήσει τα λαϊκά στρώματα και παράλληλα επιβάλλει αυξήσεις που εξανεμίζουν τις υποτιθέμενες αυξήσεις.

Την εκτίμηση ότι δεν θα καταγραφούν τελικώς στο λογαριασμό τα 934 εκατ. ευρώ που προσδοκά η κυβέρνηση, εξέφρασε ο Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ) αιτιολογώντας πως ενώ ο υπολογισμός αυτός έγινε με βάση τα σημερινά δεδομένα ζήτησης της αγοράς, έχει αποδειχθεί ότι η φορολογία την επηρεάζει αρνητικά.

«Δεν θα τα πάρετε αυτά τα χρήματα, γιατί θα έχετε παράπλευρες απώλειες», τόνισε προς τον αρμόδιο υφυπουργό.

Για «πολιτική ληστεία» για να βγει η Οικονομία από την κρίση μίλησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Π.Λαφαζάνης και είπε πως οι πολίτες ξέρουν πως και μας κοροϊδεύουν και μας ληστεύουν.

Έκανε δε λόγο για υπεραύξηση που θα πλήξει τους φτωχούς πολίτες, τους αγρότες και τους ανέργους,καθώς καύσιμα δεν χρησιμοποιούν οι πλούσιοι.

Της έγκρισης του σχεδίου νόμου, προηγήθηκε συζήτηση επί του αιτήματος σύσσωμης της Αντιπολίτευσης να απορριφθεί το αίτημα της κυβέρνησης για κατεπείγουσα ψήφιση του σχεδίου νόμου.

Εκ μέρους της ΝΔ,ο Μ. Κεφαλογιάννης καταλόγισε σύγχυση στην κυβέρνηση, εξαιτίας της οποίας μπορεί να επιφυλαχθούν τα χειρότερα για τον ελληνικό λαό (μπορεί να μας φέρει και το φορολογικό ως κατεπείγον,είπε), ενώ ο Ν.Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική της κυβέρνησης να εισάγει με την διαδικασία του κατεπείγοντος τα σχέδια νόμου, όπως εκείνο με τις γονικές παροχές.

Ο Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ) ανέφερε ότι αφενός δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς το κατεπείγον εκ μέρους της κυβέρνησης, αφετέρου επισήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος,αφού ισχύει αναδρομικά η ρύθμιση για την αύξηση. Για «πραξικόπημα» έκανε λόγο ο Π.Λαφαζάνης, «καθώς δεν υπάρχει ζήτημα κατεπείγοντος».

Η Επιτροπή πάντως συμφώνησε (και ψήφισε υπέρ του κατεπείγοντος) με το σκεπτικό αιτιολόγησης του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, ο οποίος είπε ότι δεν είναι δόκιμο να «καλούμε τον πολίτη να υπόκειται σε φόρο και να μην έχουμε ψηφίσει τη ρύθμιση».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου έθεσε ζήτημα εξαιρετικής κατάστασης, η οποία απαιτεί και εξαιρετική αντιμετώπιση αλλά και συμβολής όλων στην εμπέδωση κλίματος αξιοπιστίας της χώρας, με το να υλοποιεί άμεσα εκείνα που εξαγγέλλει.

Ανατιμήσεις φοβάται το ΚΕΠΚΑ, επιβάρυνση οι έμποροι πετρελαιοειδών

Σημαντικές ανατιμήσεις στην αγορά αναμένει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) εξαιτίας της αύξησης του φόρου κατανάλωσης, στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης και εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτή την απόφαση της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «η παραμικρή αύξηση στα καύσιμα προκαλεί αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα σχεδόν τα αγαθά. Οι ανατιμήσεις είναι πολλαπλάσιες της πραγματικής επιβάρυνσης, από την αύξηση αυτή και σχεδόν πάντοτε αγγίζουν τα όρια της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας. Και φυσικά η σημερινή εικόνα των τιμών βενζίνης αποδεικνύει τους φόβους μας» και διερωτάται «πότε πρόλαβαν τα βενζινάδικα να παραλάβουν καύσιμα, με νέες τιμές και έχουν, ήδη, αυξήσει τις τιμές τους;»

Η οργάνωση των καταναλωτών σημειώνει ότι κατανοούν οι πολίτες τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα μας «όμως, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν οι καταναλωτές να πληρώνουν μια κρίση, για την οποία δεν ευθύνονται. Η ακρίβεια, στα τρόφιμα και στα είδη καθημερινής ανάγκης, που διογκώθηκε, τα προηγούμενα χρόνια, έχουν εξαντλήσει χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι καταναλωτές δεν αντέχουν άλλες ανατιμήσεις».

Το ΚΕΠΚΑ ζητάει από την Κυβέρνηση να ακυρώσει την αύξηση του φόρου κατανάλωσης, στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης και να εποπτεύει την αγορά, τη διαμόρφωση των τιμών και τις ανατιμήσεις, να ελέγχει όσους πραγματοποιούν αυξήσεις τιμών (ειδικά σε τρόφιμα και αγαθά καθημερινής ανάγκης), να διασφαλίζει τη διαφάνεια, στην κοστολόγηση, να επιβάλλει κυρώσεις αυστηρές και αποτρεπτικές και να ανακοινώνει τα ονόματα όσων παραβιάζουν τα δικαιώματα των καταναλωτών, ώστε να αναχαιτίσει την αισχροκέρδεια και την ασυδοσία στην αγορά.

Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα προκαλέσει σημαντική οικονομική επιβάρυνση στον κλάδο, κυρίως λόγω της αύξησης των κεφαλαίων κινήσεως καθώς οι εταιρίες προκαταβάλλουν τους φόρους και δασμούς των πετρελαιοειδών. Αυτό επισημαίνει ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, ο οποίος δηλώνει πάντως ότι κατανοεί τη σκοπιμότητα των αυξήσεων λόγω των εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών περιστάσεων.

Ο ΣΕΕΠΕ αναφέρει ακόμη ότι είναι πρακτικά και μαθηματικά αδύνατη οποιαδήποτε κερδοσκοπία μέσω αποθεματοποίησης από τις Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών επειδή τα πετρελαιοειδή που αποθηκεύουν οι εταιρίες εμπορίας στις αποθήκες τους, ελέγχονται από το τελωνείο. Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι υπολογίζονται την ώρα που βγαίνουν τα πετρελαιοειδή από τις εγκαταστάσεις καυσίμων για να πάνε στην κατανάλωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο