Επιδείνωση στον τουρισμό το 2010 «βλέπει» η GfK Retail and Technology
Η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα ήταν το καλοκαίρι του 2009 καλύτερη από την αναμενόμενη, αλλά για το 2010 διαφαίνεται επιδείνωση, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των τουριστικών πακέτων που γνωστοποιούνται σε έρευνα της GfK Retail and Technology.
27
Η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα ήταν το καλοκαίρι του 2009 καλύτερη από την αναμενόμενη, αλλά για το 2010 διαφαίνεται επιδείνωση, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των τουριστικών πακέτων που γνωστοποιούνται σε έρευνα της GfK Retail and Technology.
Παρατηρώντας την φετινή τουριστική περίοδο που ολοκληρώνεται (Ιανουάριος-Αύγουστος 2009), η Ελλάδα κατέλαβε την τέταρτη θέση στους κορυφαίους προορισμούς για τους Βρετανούς καταγράφοντας πτώση 20%, με τη Ζάκυνθο και την Κρήτη να σημειώνουν τη μεγαλύετρη υποχώρηση στις προτιμήσεις τους.
Αντίθετα, για την Ρωσία, η Κρήτη συγκέντρωσε το 40,7% των πακέτων συνολικά.
Για τη Γερμανία, την δεύτερη σπουδαιότερη αγορά προσέλκυσης τουριστών, η Ελλάδα σημείωσε μικρότερη πτώση στο 4,4%. Τέλος, το 13% των Ιταλών προτίμησαν την Ελλάδα σαν τον προορισμό για τις διακοπές τους.
Σημαντικά σημεία που προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων και που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είναι:
· Χώρες όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος προσφέρουν πλέον το ίδιο προϊόν σε ελκυστικότερες τιμές, που έχει ιδιαίτερη σημασία στη παρούσα οικονομική συγκυρία.
· Η δυνατότητα «ξεκάθαρης» χρέωσης εκ των προτέρων, γεγονός που βοηθάει στο καλύτερο προγραμματισμό του οικογενειακού προϋπολογισμού έχει επίσης μεγάλη αξία την περίοδο αυτή. Είναι χαρακτηριστική η άνοδος της Τουρκίας λόγω προσφορών στα πακέτα «all inclusive», ενώ η Ελλάδα είχε σημαντικές απώλειες στις αφίξεις οικογενειών.
· Το σταθερό πολιτικό κλίμα και το αίσθημα ασφάλειας στη χώρα προορισμού είναι σημαντικοί παράγοντες επιλογής χώρας διακοπών. Η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2008, εξ αιτίας των γνωστών επεισοδίων δέχτηκε μείωση κρατήσεων από τη Γερμανία κατά 19% και τον Ιανουάριο του 2009 κατά 13%. Αυτοί είναι και οι σημαντικότεροι μήνες κρατήσεων στη Γερμανία.
· Οι ανταγωνιστές της Ελλάδας στη Μεσόγειο, όπως η Ιταλία, αλλάζουν το τουριστικό τους προϊόν προς είδη που προσελκύουν ειδικές κατηγορίες τουριστών με υψηλότερα εισοδήματα και «εξειδικευμένες τουριστικές ανάγκες».
· Για την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία η μεγαλύτερη κινητικότητα στις κρατήσεις παρατηρείται το τρίμηνο Δεκέμβριος – Φεβρουάριος, ενώ για την γηαλλική αγορά η κορύφωση μετατοπίζεται στο τρίμηνο Φεβρουάριος – Απρίλιος.
Σημαντική σημασία αποκτούν πλέον και οι κρατήσεις «της τελευταίας στιγμής», παράγοντας που βοήθησε την Ελλάδα ιδιαίτερα το φετινό καλοκαίρι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Έρχεται παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων
- Συνταγές: Φακές σούπα
- Κρίσιμη η κατάσταση στη Χιλή από τις φονικές πυρκαγιές – Πολλοί νεκροί, δάση και ολόκληρες πόλεις έγιναν στάχτη
- Νέα 48ωρη απεργία από τους οδηγούς ταξί – Τα αιτήματά τους
- Ύπνος: Πόσο καλό μας κάνουν οι 8 ώρες κάθε βράδυ;
- Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους- Περαιτέρω επιδείνωση από Τετάρτη
- Τέσσερα μέτρα για λιγότερα φάρμακα και στήριξη των γενοσήμων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442