Με απεργίες των λιμενεργατών η ανάληψη του ΣΕΜΠΟ του Πειραιά από την Cosco
Με απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας «υποδέχονται» οι λιμενεργάτες την τυπική ανάληψη του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά από την κινεζική Cosco, από σήμερα Πέμπτη. «Αποικιοκρατική» χαρακτηρίζει τη σύμβαση ο ΣΥΡΙΖΑ· αντιδρούν στις κινητοποιήσεις οι έμποροι του Πειραιά.
Μαζί με την τυπική ανάληψη του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά από την κινεζική Cosco, σήμερα Πέμπτη, ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών που θα διαρκέσουν μέχρι τις 6 Οκτωβρίου.
Η Cosco έλαβε προσωρινή άδεια τελωνείου και αναλαμβάνει πλήρως από την Πέμπτη τις εργασίες φορτοεκφόρτωσης, καθώς ξεκινά να «τρέχει» η 35ετής παραχώρηση, και τα τιμολόγια θα βγαίνουν στο όνομά της.
Η απεργία των λιμενεργατών στοχεύει στο πάγωμα της εγκατάστασης της εταιρείας στο λιμάνι, τουλάχιστον μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ δεν κρύβουν ότι τελικός τους στόχος είναι η ακύρωση της σύμβασης.
Αντίθετος στην «παράδοση του λιμανιού» δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χαρακτηρίζει «αυθαίρετες και προκλητικές» τις ενέργειες για «προεκλογική παράδοση του Πειραιά στα κινεζικά συμφέροντα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «αποικιοκρατική» τη σύμβαση εκποίησης του ΣΕΜΠΟ, πιστεύει ότι δεν αναθεωρείται, ούτε βελτιώνεται και στοχεύει στην ακύρωσή της μετεκλογικά, με «προσανατολισμό ένα 100% δημόσιο λιμάνι του Πειραιά».
Αντιδράσεις στην απεργία έχουν εκφράσει οι έμποροι του Πειραιά, θεωρώντας «αναγκαία την επίδειξη σύνεσης ώστε να μην διαταραχθεί περαιτέρω η ομαλή ροή της αγοράς», όπως ανέφερε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.