Η διατροφή με λίγους υδατάνθρακες βελτιώνει την χοληστερόλη
Νέα Υόρκη: Η προσκόλληση σε μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και βάση τις φυτικές τροφές είναι αποτελεσματική μέθοδος προαγωγής της απώλειας βάρους και ανώτερη της συνήθους διατροφής με λίγα λιπαρά στην μείωση της χοληστερόλης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Νέα Υόρκη: Η προσκόλληση σε μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και βάση τις φυτικές τροφές είναι αποτελεσματική μέθοδος προαγωγής της απώλειας βάρους και ανώτερη της συνήθους διατροφής με λίγα λιπαρά στην μείωση της χοληστερόλης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Αν και οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες βασίζονται σε ζωικές πρωτεΐνες και μπορούν να προάγουν την απώλεια βάρους, συχνά αποτυγχάνουν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη εξηγεί ο Δρ Ντέιβιντ Τζενκινς από το Νοσοκομείο του Αγίου Μιχαήλ στο Τορόντο του Καναδά.
Για να μελετήσει κατά πόσο η αντικατάσταση των πρωτεϊνών από φυτικές τροφές μπορεί να βοηθήσει, ο ερευνητής και οι συνεργάτες του κατέγραψαν την απώλεια βάρους και τις αλλαγές στην χοληστερόλη σε 47 υπέρβαρα άτομα με υψηλή χοληστερόλη που με τυχαία επιλογή πήραν ένα διατροφικό πρόγραμμα με μειωμένους υδατάνθρακες και βάση τα φυτικά τρόφιμα ή μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για τέσσερις εβδομάδες.
Η διατροφή–παρέμβαση, αναφερόμενη και ως Eco-Atkins διατροφή, αποτελούνταν από 26% υδατάνθρακες, 31% πρωτεΐνες λαχανικών και 43% έλαια λαχανικών. Η διατροφή-ελέγχου αποτελούνταν από 58% υδατάνθρακες, 16% πρωτεΐνες και 25% λιπαρά. Και οι δυο δίαιτες κάλυπταν το 60% των θερμιδικών απαιτήσεων.
Τα άτομα και των δύο ομάδων έχασαν συγκρίσιμες ποσότητες βάρους, σχεδόν 816 γραμμάρια. Ωστόσο, η διατροφή Eco-Atkins σχετίστηκε επίσης με μεγαλύτερες μειώσεις στην LDL χοληστερόλη. Μείωσε επίσης και την αρτηριακή πίεση, συγκριτικά πάντα με την διατροφή-ελέγχου.
Τα στοιχεία αυτά δίνουν μια σαφή απάντηση που θα βοηθήσουν στον ασφαλή σχεδιασμό διατροφικών τακτικών των διατροφικών πλάνων με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών για την απώλεια βάρους και την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Όπως σημειώνουν οι Δρ Κάθριν Τατλ και Τζοαν Μιλτον από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον είναι πρόωρο να συστηθεί η δίαιτα Eco-Atkins ως μέθοδος απώλειας βάρους χωρίς να γίνουν μελέτες επιβεβαίωσης της αποτελεσματικότητας της και σε άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.