Η σωστή διατροφική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος της παχυσαρκίας, δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί την πλήρη συνεργασία του ασθενή με τον διαιτολόγο, που καλείται όχι μόνο να καταρτίσει την σωστή και εξατομικευμένη διατροφική αγωγή, που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής, αλλά και να συνεισφέρει ουσιαστικά στην τροποποίηση της συμπεριφοράς του ατόμου απέναντι στη διατροφή.
Η σωστή διατροφική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος της παχυσαρκίας, δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί την πλήρη συνεργασία του ασθενή με τον διαιτολόγο, που καλείται όχι μόνο να καταρτίσει την σωστή και εξατομικευμένη διατροφική αγωγή, που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής, αλλά και να συνεισφέρει ουσιαστικά στην τροποποίηση της συμπεριφοράς του ατόμου απέναντι στη διατροφή.
Σε αυτή την προσπάθεια πολύ σημαντική είναι η εκπαίδευση του ατόμου και η αναβάθμιση των γνώσεών του σχετικά με την διατροφή. Συνειδητοποιώντας για παράδειγμα, τον σημαντικό ρόλο που παίζει η μαγειρική παρασκευήστη θερμιδική απόδοση ενός τροφίμου, μπορεί κάλλιστα κάποιος να διαμορφώσει ένα σωστότερο ημερήσιο πλάνο διατροφής.
Ρίξτε μια απλή ματιά στις μαγειρικές παρασκευές της πατάτας και θα καταλάβετε τι εννοούμε: τα 200 γρ. βραστής πατάτας εμπεριέχουν 0,2 γρ. λίπους, όταν η ίδια ποσότητα τηγανητής πατάτας έχει περίπου 30 γρ. λίπος !!!