Διατροφικά πρόσθετα ενδεχομένως να προκαλούν καρκίνο των πνευμόνων
Λονδίνο: Πολλά εκ των πρόσθετων που περιέχουν τα τρόφιμα μπορεί να πυροδοτούν την ανάπτυξη των καρκίνων των πνευμόνων, σύμφωνα με πειραματική κορεατική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Λονδίνο: Πολλά εκ των πρόσθετων που περιέχουν τα τρόφιμα μπορεί να πυροδοτούν την ανάπτυξη των καρκίνων των πνευμόνων, σύμφωνα με πειραματική κορεατική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβανομένου του κρέατος, του τυριού και των ποτών περιέχουν ανόργανα φωσφορικά άλατα.
Ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ μελέτησαν ποντίκια με καρκίνο των πνευμόνων που τα σίτιζαν με όμοιο ποσοστό φωσφορικών αλάτων με αυτό που περιέχει η ανθρώπινη διατροφή και διαπίστωσαν ότι επιταχυνόταν η ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.
Τα φωσφορικά άλατα είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τους ζώντες οργανισμούς και η προσθήκη τους σε τρόφιμα μπορεί να βελτιώσει την δομή και την ικανότητά τους να κατακρατούν νερό. Ωστόσο η μελέτη δείχνει ότι η αυξημένη περιεκτικότητα σε ανόργανα φωσφορικά άλατα μπορεί να παρεμβαίνει στα συστήματα κυτταρικής σηματοδότησης του οργανισμού.
Οι Κορεάτες επιστήμονες μελέτησαν ποντίκια που είχαν ανατραφεί να εκδηλώσουν πνευμονικούς όγκους. Τα πειραματόζωα σιτίστηκαν με διατροφή που περιείχε είτε 0,5% ή 1% φωσφορικά άλατα, καθώς οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ποσοστά αυτά πλησιάζουν πάρα πολύ στα ποσοστά που περιέχονται στην σύγχρονη διατροφή του ανθρώπου.
Μετά από τέσσερις εβδομάδες, αναλύθηκε δείγμα πνευμονικού ιστού και διαπιστώθηκε ότι οι όγκοι που είχαν προκύψει στα τρωκτικά που έκαναν διατροφή με 1% φωσφορικών αλάτων είχαν αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ο καρκίνος των πνευμόνων είναι μια πάθηση ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των κυττάρων του πνευμονικού ιστού και η διατάραξη των προτύπων σηματοδότησης στους ιστούς αυτούς μπορεί να απονείμει ένα φυσιολογικό κύτταρο κακοήθεις ιδιότητες.
Η μελέτη δείχνει λοιπόν ότι η αυξημένη πρόσληψη ανόργανων φωσφορικών αλάτων μπορεί να διεγείρει την εκδήλωση του καρκίνου των πνευμόνων τροποποιώντας αυτούς τους τρόπους σηματοδότησης.
Τα επίπεδα των ανόργανων φωσφορικών αλάτων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην διατροφή μας, φτάνοντας έως και τα 1.000 mg ανά ημέρα σε ορισμένες περιπτώσεις.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων συνοδεύεται από τον επιστημονικό αντίλογο που υποστηρίζει ότι «ενώ σχετική παρατήρηση δεν έχει γίνει στον άνθρωπο και ενδεχομένως να χρειαστούν πολλά χρόνια αυξημένης κατανάλωσης ανόργανων φωσφορικών αλάτων για να επηρεαστεί καθοριστικά η ανάπτυξη του καρκίνου στους ανθρώπους».