Γενετικές ποικιλομορφίες αυξάνουν κατά 60% το ρίσκο για καρκίνο του πνεύμονα
Λονδίνο: Δυο ακόμα γονίδια έρχονται να προστεθούν στο γενετικό παζλ του καρκίνου του πνεύμονα. Διεθνής μελέτη με χιλιάδες εθελοντές αποκάλυψε μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο έως και κατά 60%.
Λονδίνο: Δυο ακόμα γονίδια έρχονται να προστεθούν στο γενετικό παζλ του καρκίνου του πνεύμονα. Διεθνής μελέτη με χιλιάδες εθελοντές αποκάλυψε μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο έως και κατά 60%.
Οι ίδιοι ερευνητές που υπογράφουν τη νέα δημοσίευση στην επιθεώρηση Nature Genetics είχαν ανακαλύψει τον Απρίλιο ένα άλλο γονίδιο που φαίνεται να αυξάνει το ρίσκο.
«Ερευνούμε παραλλαγές γονιδίων τα οποία διαθέτουμε όλοι» εξηγεί ο Πολ Μπρέναν, επιδημιολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Μελετούμε διαφορές στο DNA οι οποίες αυξάνουν ή μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα» πρόσθεσε.
Η έρευνα, η οποία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για τον καρκίνο του πνεύμονα, συμπεριέλαβε 15.00 ανθρώπους, εκ των οποίων 6.000 είχαν προσβληθεί από την ασθένεια.
Η ανάλυση ενοχοποιεί μια περιοχή του χρωμοσώματος 5 που περιλαμβάνει δύο γονίδια, το TERT και το CRR9. Οι μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν σε αυτά τα γονίδια αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης ακόμα και αν ο φορέας δεν καπνίζει.
Ο ρόλος του CRR9 δεν είναι ακόμα σαφής, ωστόσο η ανακάλυψη του ρόλου του TERT θεωρείται πολλά υποσχόμενη, καθώς το γονίδιο ενεργοποιεί το ένζυμο της τελομεράσης, το οποίο σχετίζεται τόσο με τον καρκίνο όσο και με τη γήρανση.
Το κάπνισμα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας κινδύνου, αλλά οι επιστήμονες επιχειρούν με τη βοήθεια της γενετικής να ανακαλύψουν για ποιο λόγο ορισμένοι επί σειράν ετών καπνιστές δεν αναπτύσσουν καρκίνους, ενώ άλλοι, μη καπνιστέ, προσβάλλονται από την ασθένεια.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.