Στο 4,2% θα ανέλθει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το 2008, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ
Στο 4,2% αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος, κατά μέσο όρο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το 2008, εκτιμά ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του. Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 3,5% και 3,4% το 2009, ενώ εκφράζεται και διαφωνία για το ύψος του ελλείμματος.
Στο 4,2% αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος, κατά μέσο όρο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το 2008, εκτιμά ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Το 2007, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1%, ενώ το 2009 αναμένεται να υποχωρήσει και πάλι στο 3,2%. Όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ, «ο πληθωρισμός μπορεί να μην υποχωρήσει όσο γρήγορα αναμενόταν, λόγω των δύσκολων συνθηκών στην αγορά εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων».
Για το ρυθμό ανάπτυξης, προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 3,5% φέτος για υποχωρήσει ελαφρά το 2009 σε 3,4%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να διευρυνθεί στο 15,3% του ΑΕΠ το 2008, από 14,1% του ΑΕΠ πέρυσι.
Στην έκθεσή του, ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να μειώσει τη γραφειοκρατία, καθώς τα δημόσια οικονομικά απειλούνται από τη γήρανση του πληθυσμού και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα.
«Η εφαρμογή της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι σημαντική. Απαραίτητη είναι επίσης η πλήρης αναθεώρηση του συστήματος υγείας καθώς και η ενίσχυση της διοικητικής αποτελεσματικότητας» επισημαίνεται στην έκθεση.
Για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, εκτιμά ότι το 2007 διαμορφώθηκε στο 3,1% του ΑΕΠ, έναντι 2,8% που λέει η κυβέρνηση. Σημειώνεται πως αντίστοιχες αντιρρήσεις για το έλλειμμα έχει εκφράσει και η Κομισιόν.
Το 2009, αναμένει να μειωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ, έναντι 1,6% που προβλέπει το οικονομικό επιτελείο.
Κυβέρνηση: Μέτρα ενίσχυσης των ασθενέστερων τάξεων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στην επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Ζοζέ Μπαρόζο για το θέμα της ακρίβειας, δήλωσε ότι ο Κ.Καραμανλής πρότεινε να είναι συγκεκριμένοι οι τρόποι αντιμετώπισης του θέματος.
Σε ερώτηση γιατί δεν ανέφερε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως τη μείωση του ΦΠΑ, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Εcofin συνεδρίαζε χθες και ο πρωθυπουργός είχε στείλει την επιστολή σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη, «ενώ είχε ήδη τεθεί το θέμα από την ελληνική πλευρά στο Εcofin».
«Το ότι συμπίπτουμε με απόψεις που εκφράστηκαν -στη διάρκεια της ημέρας – από κάποιους υπουργούς Οικονομίας της ΕΕ το βλέπω μάλλον θετικό και στην κατεύθυνση να γίνουν ενέργειες ώστε να βοηθήσουμε τις ασθενείς οικονομικά τάξεις» υποστήριξε.
«Αποφασίσαμε να έχουμε παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα και εισοδηματικής στήριξης των φτωχών νοικοκυριών. Σύντομα θα προχωρήσουμε με πιο συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των φτωχότερων» ανέφερε, ενώ για το ΦΠΑ είπε ότι δόθηκε απάντηση και από το Εcofin.
«Στην επιστολή του πρωθυπουργού γίνεται αναφορά σε προσπάθειες με εμπορικούς εταίρους, ως ΕΕ, με μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις και σε προσπάθειες για ενίσχυση του πραγματικού ανταγωνισμού, γιατί όπου νοθεύεται ο ανταγωνισμός ανθεί η κερδοσκοπία» τόνισε ο κ. Ρουσόπολος και πρόσθεσε ότι αυτές οι προσπάθειες σε πολιτικό επίπεδο τίθενται από τον πρωθυπουργό και μπορούν να εξειδικευτούν σε επίπεδο Εcofin και σε επίπεδο άλλων οργάνων της ΕΕ.
Σε άλλη σχετική ερώτηση απάντησε ότι η προσέγγιση η οποία έχει γίνει και στο Εcofin δεν έχει να κάνει με φορολογία, αλλά με στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων.
Μετά από άλλη ερώτηση σχετική με την επιρροή της αύξησης της τιμής του πετρελαίου στις τιμές, ο Θ.Ρουσόπουλος είπε ότι είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι ενώ αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου σε δολλάρια δεν αυξάνεται και σε ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση των τιμών ίδιων προϊόντων με άλλες χώρες, αναφέρθηκε σε άρθρο που διάβασε σε γαλλική εφημερίδα όπου επίσης αναρωτιούνται γιατί γαλλικό προϊόν πωλείται ακριβότερα σε σχέση με την τιμή που πωλείται στο Βερολίνο.
«Κανείς δεν μπορεί να δώσει εύκολη απάντηση, γιατί είναι πολλές οι συνισταμένες. Είναι ένα ζήτημα υπαρκτό. Δεν το αμφισβητώ» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο κατά της φτώχειας, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι από τη στιγμή που ο κ. Αλογοσκούφης έχει ανακοινώσει την υλοποίησή του από το φθινόπωρο έχει διασφαλιστεί, ενώ σε άλλη ερώτηση αν η κυβέρνηση κάνει μελέτη για να δώσει επίδομα θέρμανσης είπε ότι έχει απαντήσει (αρνητικά) και δεν έχει να προσθέσει κάτι περισσότερο.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας