Κυριακή 19 Απριλίου 2026
weather-icon 15o
Το CAS απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα της Καλαμαριάς, που δύσκολα θα κερδίσει την υπόθεση

Το CAS απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα της Καλαμαριάς, που δύσκολα θα κερδίσει την υπόθεση

Το 11ο πρωτάθλημα στα τελευταία 12 που έχουν διαξαχθεί είναι και τυπικά γεγονός για τον Ολυμπιακό. Όπως ανακοίνωσε η ΕΠΟ, τo CAS απέρριψε ομόφωνα την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Η προσφυγή του Απόλλωνα Καλαμαριάς έχει πλέον ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο σκεπτικό της απόφασης του CAS.

26

Τo CAS απέρριψε ομόφωνα την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Απόλλωνα Καλαμαριάς και έτσι η Σούπερ Λίγκα μπορεί να επικυρώσει την τελική βαθμολογία με τους «ερυθρόλευκους» να φιγουράρουν στην κορυφή με 70 βαθμούς.

Η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Αρης και ο Πανιώνιος θα λάβουν μέρος στα πλέι οφ (σ.σ. ξεκινούν την Μεγάλη Τετάρτη), για μία θέση στον Β προκριματικό γύρο του Champions League και μία θέση το κύπελλο UEFA.

Στο διάστημα 5 – 10 Μαΐου θα συζητηθεί και η ουσία της υπόθεσης, οι πιθανότητες να κερδίσει η Καλαμαριά την υπόθεση είναι λίγες.

Η ΕΠΟ ανακοίνωσε πρώτη την απόφαση με το παρακάτω δελτίο Τύπου:

«Με την υπ αριθ. 2008/Α/1525, το CAS έλαβε ομόφωνα την απόφαση να απορρίψει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ΠΑΕ Απόλλων Καλαμαριάς κατά της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ και της ΠΑΕ Ολυμπιακός».

Η προσφυγή του Απόλλωνα Καλαμαριάς στο CAS έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος για τον οποίο το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης, για την υπόθεση Βάλνερ.

Το CAS ανακοίνωσε την απόφασή του με ένα κείμενο 22 σελίδων, το οποίο περιέχει όλο το ιστορικό της υπόθεσης και καταλήγει στο συμπέρασμα: «Το πάνελ (σ.σ. που εκδίκασε την υπόθεση) συμπεραίνει πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις λήψης των ασφαλιστικών μέτρων. Συνεπώς, το αίτημα απορρίπτεται».

Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό της απόφασης. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 68 αναφέρεται πως «… είναι αναμφισβήτητο ότι ο παίκτης (Ρόμαν Βάλνερ) έπαιξε στη Φόλκερκ και την Χάμιλτον και δεν μπορούσε να αγωνιστεί με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στις 3 Φεβρουαρίου 2008 (σ.σ. στο ματς με τον Ολυμπιακό)».

Η επιτροπή σημειώνει το γεγονός πως ο παίκτης ήταν δανεικός από τη Φόλκερκ όταν έπαιξε στη Χάμιλτον και ότι αυτή η μετακίνηση έγινε εκτός μεταγραφικής περιόδου, όπως αυτή ορίζεται από τη FIFA:

«(…) Ακόμα κι αν φτάσουμε στο συμπέρασμα πως αυτή η μετακίνηση μεταξύ των συλλόγων της Σκοτίας έγινε υπό το καθεστώς της επείγουσας μορφής δανεισμού και ότι δεν πληροί τις προδιαγραφές της FIFA, το σχετικό άρθρο περί μεταγραφών δεν παρέχει εξαίρεση για τέτοιες περιπτώσεις».

Επίσης, το δεύτερο πιο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι το CAS λαμβάνει υπόψη τη βαθμολογική θέση του Απόλλωνα Καλαμαριάς και το γεγονός ότι – ακόμα κι αν του επιστραφούν οι βαθμοί – δεν πρόκειται να παραμείνει στην κατηγορία:

«Βασιζόμενοι στα στοιχεία της υπόθεσης και συγκεκριμένα στο γεγονός πως ο Απόλλων θα υποβιβαστεί ακόμα κι αν γίνει δεκτή η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, η επιτροπή θεωρεί πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ανεπανόρθωτης ζημιάς για τον αιτούντα».

Με άλλα λόγια, το CAS με το σκεπτικό της απόφασης στέλνει μήνυμα πως η κυρίως υπόθεση (δηλαδή το αίτημα της Καλαμαριάς για επιστροφή των 4 βαθμών) δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας, καθώς αποσαφηνίζει πως δεν υπάρχει νομοθεσία στην οποία να μπορεί κάποιος να στηριχθεί, ώστε να δικαιολογήσει την παρουσία του Βάλνερ σε τρίτη ομάδα, κατά τη διάρκεια μίας αγωνιστικής περιόδου.

Παράλληλα, η επιτροπή λαμβάνει υπόψη το «ζουμί» του θέματος, ότι δηλαδή ο Απόλλων Καλαμαριάς έχει υποβιβαστεί ακόμα κι αν του επιστραφούν οι βαθμοί, ενώ αντίθετα «… ο χαρακτηρισμός της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκας ως προσωρινή και η λήψη ασφαλιστικών μέτρων, πιθανώς θα βλάψουν τον Ολυμπιακό, την ΕΠΟ και άλλες ελληνικές ομάδες, αφού ενδέχεται να επηρεάσουν τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης περιόδου», όπως αναφέρεται στην παράγραφο 79.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Απριλίου 2026
Cookies