Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Με οξύτατη αντιπαράθεση συνεχίζεται η συζήτηση για το Ασφαλιστικό στη Βουλή

Με οξύτατη αντιπαράθεση συνεχίζεται η συζήτηση για το Ασφαλιστικό στη Βουλή

Για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης» έκανε λόγο ο Γ.Παπανδρέου στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης του Ασφαλιστικού, ενώ ο Αλ.Αλαβάνος μίλησε για «Νομοσχέδιο–σκουπίδι». Την απόσυρσή του ζήτησε το ΚΚΕ αποχώρησε ο ΛΑΟΣ. «Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο βήμα» απαντά η Φ.Πετραλιά.

96

Για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης» έκανε λόγο ο Γ.Παπανδρέου στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης του Ασφαλιστικού, ενώ ο Αλ.Αλαβάνος μίλησε για «Νομοσχέδιο – σκουπίδι». Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε το ΚΚΕ αποχώρησε το ΛΑΟΣ. «Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο βήμα» δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης.

Η Φάνη Πάλλη Πετραλιά επανέλαβε την αποφασιστικότητα της για «αντιμετωπίσει του Ασφαλιστικού τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν βάζει στη ζυγαριά κανένα πολιτικό κόστος». Η Φάνη Πάλλη Πετραλιά δεν παρέλειψε να σημειώσει «μπορούμε να προχωρήσουμε σε ήπιες και αποτελεσματικές αλλαγές».

Η υπουργός Απασχόλησης χαρακτήρισε «απόλυτη στρέβλωση να λέγεται ότι με τον επαναπροσδιορισμό των ειδικών ορίων, θίγουμε τις εργαζόμενες μάνες».

Αυτό που οριοθετούμε, είπε η κ. Πετραλιά «είναι σε αντιμετώπιση του γεγονότος ότι πληθαίνουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν προσφυγές ανδρών, οι οποίοι στη λογική της ισότητας και κάνοντας χρήση των ειδικών ορίων για τις γυναίκες φεύγουν από την αγορά εργασίας 38, 40 και 45 χρονών».

Υπογράμμισε επίσης ότι «η ΝΔ διασφαλίζει την πλήρη σύνταξη στις μητέρες ανήλικων που έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, (με 5500 ημέρες ασφάλισης), ακόμη και αν δεν είναι τότε ανήλικο το παιδί τους: «Αρκεί η ανηλικότητα του παιδιού και ο συντάξιμος χρόνος να συνυπάρχουν σε κάποιο χρόνο από τα 50 της μέχρι τα 55 της χρόνια». Όσο για τη στήριξη της αγρότισσας, είπε ότι θα αντιμετωπιστεί σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Η κα Πετραλιά επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση τηρεί μέχρι κεραίας τα τρία δεν ενώ χαρακτήρισε «γερασμένο και απονευρωμένο από τις βασικές του αξίες» το σημερινό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επιπλέον η υπουργός Απασχόλησης δήλωσε ότι «το σύστημα είναι άρρωστο λόγω δυσλειτουργικής και αναποτελεσματικής δομή».

Μιλώντας για τις ενοποιήσεις, η υπουργός είπε ότι αποτελεί από μόνη της μεγάλη αλλαγή η μετάβαση από τους 133 φορείς και κλάδους που εποπτεύονται σήμερα από το υπουργείο Απασχόλησης, σε 13 φορείς.

Αναφερόμενη στην αρχή ότι «ο συνταξιοδοτικός βίος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του εργασιακού» είπε ότι δεν είναι δίκαιο να υπάρχουν την ίδια στιγμή ασφαλισμένοι που φεύγουν στα 50 τους χρόνια και άλλοι που δεν μπορούν να κατοχυρώσουν ούτε την κατώτατη σύνταξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Π.Παναγιωτόπουλος επισήμανεότι με το νομοσχέδιο το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας μας κατοχυρώνεται ως αναδιανεμητικό και διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα του.

Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παναγιωτόπουλοςπαρατήρησε ότι ψήφισε νόμους «στο παρά πέντε» των εκλογών, γνωρίζοντας ότι δεν θα κληθεί να τους εφαρμόσει ποτέ, ενώ η εισήγηση της επιτροπής Σπράου (συμβούλου του κ. Σημίτη) είχε στοιχεία που εφαρμόστηκαν με τη συνταγή του ΔΝΤ σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και δημιούργησαν συνθήκες «κοινωνικού εκβαρβαρισμού». Ρώτησε, δε: «Με ποιο δικαίωμα έρχεστε σήμερα, φοράτε την τήβεννο του δημοσίου κατηγόρου, μας κουνάτε απειλητικά το δείκτη του χεριού σας και μας κατηγορείτε».

Όσο για το αίτημα της αντιπολίτευσης να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι το να πετάξουμε το φορτίο στις επόμενες κυβερνήσεις είναι στάση ανευθυνότητας που δεν ταιριάζει στη ΝΔ

Για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης με απώτερη επιδίωξη της να σπρώξει τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σημειώνοντας ότι η ΝΔ «έχει εγκληματήσει ενάντια στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα».

«Επί τέσσερα χρόνια έχετε υπονομεύσει τα ασφαλιστικά ταμεία, τα καταληστεύσατε για να καλύψετε τα ελλείμματα που έχετε δημιουργήσει και τώρα θέλετε να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι» συμπλήρωσε ο πρόεσρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση, χωρίς κανένα ουσιαστικό και σοβαρό διάλογο έρχεται εσπευσμένα να καταθέσει πραξικοπηματικά και να περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με μια πρόχειρη, αυταρχική και επικίνδυνη λογική».

Παράλληλα στην πρόταση Αλαβάνου για «κοινή μάχη» ενάντια στις διατάξεις του νόμου Ρέππα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι «πρέπει να δοθεί ένας κοινός αγώνας, χωρίς προϋποθέσεις, για απόσυρση του νομοσχεδίου της ΝΔ».

Έντονα επικριτικός ήταν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και για το θέμα του ΟΤΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προχώρησε με αιφνιδιασμό για την εκποίηση του.

«Σταματήστε αμέσως αυτή την ανθελληνική ενέργεια. Δώστε επαρκείς εξηγήσεις γιατί εκχωρείτε μιας στρατηγικής σημασίας δημόσιας επιχείρησης χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας εγκληματική ενέργεια την παραχώρηση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ στην γερμανική Deutche Telecom.

«Τι μεσολάβησε στις λίγες εβδομάδες που πέρασαν από τη ψήφιση της τροπολογίας που εμπόδιζε την Marfin Investment Group η οποία τώρα εμφανίζεται ως μεσάζων για την πώληση του ποσοστού στην γερμανική εταιρία; Και γιατί δεν εμφανίστηκε να αγοράσει όταν η κυβέρνηση αναζητούσε στρατηγικό επενδυτή; Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει επαρκείς εξηγήσεις στα ερωτήματα αυτά», πρόσθεσε ο κ Παπανδρέου.

Τέλος, ο κ Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει με τη ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για αυταρχικά επιχειρήματα και προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, με στόχο όπως είπε, το ξεπούλημα της δημόσιας Επιχείρησης στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο κατάπτυστο και έκανε λόγο για μεταρρύθμιση ανευθυνότητας, τονίζοντας ότι έχει τη καθολική αντίδραση. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εν κρυπτώ συνεργάστηκε με τον ΣΕΒ για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου, τον μόνο, όπως είπε, που συμφωνεί με τις αλλαγές γιατί όλοι οι άλλοι φορείς αντιδρούν.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε εκ μέρους του ΚΚΕ, στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής ο οποίος έκανε λόγο για «μεγάλη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για επίθεση που δεν αφορά μόνο τις συντάξεις, αλλά και τις κοινωνικές παροχές και την Υγεία.

Παράλληλα, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την κατάσταση του Ασφαλιστικού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε πως «όλες αυτές τις ημέρες της συζήτησης δεν αναδείχθηκαν οι ρίζες του προβλήματος και δεν αποκαλύφθηκαν οι ένοχοι της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών των Ταμείων, δεν τονίστηκαν οι μεγάλες φοροαπαλλαγές από όλες τις κυβερνήσεις, δεν έγινε λόγος για την ανασφάλιστη εργασία, για την μη πληρωμή των υποχρεώσεων απέναντι στα Ασφαλιστικά, για τις κομπίνες, για την κλοπή».

«Νομοσχέδιο – σκουπίδι, που μολύνει τις ελπίδες των ανθρώπων για καλύτερη ζωή», χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος έκανε λόγο για για «μη εφαρμόσιμο και άρπα – κόλα» σχέδιο που πρέπει να αποσυρθεί.

Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε τη ΝΔ πως είναι «συνένοχη στο έγκλημα της φοροδιαφυγής» καθώς δεν «από τα 13 ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ λειτουργούν μόλις τέσσερα κι αυτά τελούν σε καθεστώς υπολειτουργίας».

Επικαλέστηκε μάλιστα μελέτες σύμφωνα με τις οποίες η παράταση της εργάσιμης ηλικίας για ένα χρόνο προσθέτει μόλις τριών μηνών βιωσιμότητα στα Ταμεία και δύο χρόνων μόλις επτάμισυ χρόνια, ενώ η μείωση κατά 20% της εισφοροδιαφυγής μόνον για το ΙΚΑ παρέχει αύξηση αποθεματικών κατά 40% και βιωσιμότητα κατά επτάμισυ χρόνια.

«Στα γραφεία του ΙΚΑ υπάρχουν 80.000 υποθέσεις οικοδομών, που είναι οι πιο εύκολες να εισπραχθούν από 4,5 έως 6 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Αλαβάνος. «Εσείς δεν πληρώνετε τα Ταμεία, πληρώνετε αυτούς που εισφοροδιαφεύγουν» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος κατέθεσε κείμενο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό σύστημα, ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα του αποφάσισε να μην ασχοληθεί με αυτόν τον νόμο, αλλά να καταθέσει τις δικές του προτάσεις για την βελτίωση της ασφάλισης στη χώρα.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου κα ιξεκαθάρισε ότι «περιθώριο συνεργασίας δεν υπάρχει».

«Δεν ξέρω αν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στις ίδιες όχθες. Περιθώριο γενικότερης συνεργασίας πάντως δεν υπάρχει. Μπορούμε όμως να δώσουμε μια κοινή μάχη για την απόσυρση του νομοσχεδίου και μια κοινή μάχη για την κατάργηση διατάξεων του νόμου Ρέππα».

Αποχώρησε ο ΛΑΟΣ από τη συζήτηση

Ο κ. Καρατζαφέρης στην τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου, αμφισβήτησε την ισχύ των τριών «δεν» του πρωθυπουργού και ανέφερε ότι μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις. Ο ίδιος, τόνισε ότι «η κυβέρνηση νομοθετεί εν κρυπτώ αφού δίνεται η δυνατότητα να καθορίζονται τουλάχιστον 50 περιπτώσεις με υπουργικές αποφάσεις».

Επιπρόσθετα, ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο βάλλει κατά των μητέρων με τις διατάξεις για την συνταξιοδότηση των γυναικών.

Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κ. Πετραλιά πως έφερε στη Βουλή ένα «μητροκτόνο νομοσχέδιο», καθώς επίσης και ότι η ίδια έρχεται σε αντίθεση με τα γραπτά της αφού στο βιβλίο της «Ατεκνη χώρα», αναφέρει πως «καμία συγχώνευση Ταμείων δεν θα σώσει την κατάσταση αν δεν υπάρξουν μέτρα για την αύξηση των γεννήσεων».

Ο κ. Καρατζαφέρης δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τη ΝΔ για μη λήψη μέτρων για την υπογεννητικότητα.

«Σε μια χώρα που το 2050 θα έχει 3 εκατ. Έλληνες, εσείς ασχολείστε με τα λεφτά, όχι με τα παιδιά», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και πρότεινε σύνταξη στη μητέρα όταν αποκτά το πέμπτο παιδί, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται.

* Συμβολική περικύκλωση της Βουλής πραγματοποίησε την Τρίτη το βράδυ η Νεολαία του Συνασπισμού ζητώντας την απόσυρση του Ασφαλιστικού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο