Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Πάνω από 20 δισ. ευρώ οι κοινοτικοί πόροι του Δ ΚΠΣ

Πάνω από 20 δισ. ευρώ οι κοινοτικοί πόροι του Δ ΚΠΣ

Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Δ ΚΠΣ) 2007-2013 παρουσίασε την Τετάρτη, στο Ναύπλιο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Στα 20,4 δισ. ευρώ ανέρχονται οι κοινοτικοί πόροι. Ικανοποίηση για την απορροφητικότητα του ΓΚΠΣ.

43

Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Δ ΚΠΣ) 2007-2013 παρουσίασαν την Τετάρτη, στο Ναύπλιο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου.

Η Ελλάδα αλλάζει ταχύτητα, κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης» υποστήριξε ο κ. Αλογοσκούφης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σαφείς προτεραιότητες. «Αποκτούμε μια πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία εξωστρεφή, δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση και τους νέους, προωθούμε τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, αναβαθμίζουμε και προστατεύουμε το περιβάλλον, ολοκληρώνουμε ένα ευρύ δίκτυο υποδομών στις μεταφορές, την ενέργεια, την παιδεία και την υγεία και αναβαθμίζουμε σημαντικά τη Δημόσια Διοίκηση μειώνοντας τη γραφειοκρατία και εντάσσοντας τις νέες τεχνολογίες σε όλα τα επίπεδα του Δημοσίου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το ΕΣΠΑ έχει ως κοινοτική συνδρομή 20,4 δισ. ευρώ, τα οποία με την εθνική χρηματοδότηση αθροίζονται σε 32,2 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η ιδιωτική συμμετοχή και τα περίπου 5,3 δισ. ευρώ των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των κοινοτικών πόρων για την περίοδο 2007 -2013, εάν συνυπολογιστούν και οι πόροι για την αγροτική ανάπτυξη, ανέρχονται σε 37,3 δισ. ευρώ και, μαζί και με τους ιδιωτικούς πόρους, θα φτάσουν περίπου τα 40 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ πρόκειται να υλοποιηθούν οκτώ τομεακά προγράμματα που αντιστοιχούν στο 61,1% των πόρων και αφορούν την ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα, την ψηφιακή σύγκλιση, την ενίσχυση της προσπελασιμότητας, το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας της δημόσιας διοίκησης, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση και την τεχνική υποστήριξη εφαρμογής.

Επίσης, θα υλοποιηθούν και πέντε περιφερειακά προγράμματα Μακεδονίας – Θράκης με 4,176 δισ. ευρώ δημόσια χρηματοδότηση, Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων με 1,315 δισ.ευρώ δημόσια χρηματοδότηση, Κρήτης και Νήσων Αιγαίου με 1,325 δισ. ευρώ, Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου με 1,823 δισ. ευρώ και Αττικής με 3,561 δισ. ευρώ.

Για το Γ ΚΠΣ

Αναφερόμενος στο ΓΚΠΣ, ο κ. Αλογοσκούφης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το ρυθμό απορρόφησης των κονδυλίων, ο οποίος -σύμφωνα με τον υπουργό- υπερτριπλασιάστηκε, φτάνοντας στο 75% των πόρων, ενώ στην περιφέρεια Πελοποννήσου οι πληρωμές από το Γ ΚΠΣ είναι στο 82%.

Με αυτές τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, εξήγησε ο κ. Αλογοσκούφης, η Ελλάδα αποκτά σύγχρονες υποδομές, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της, τονώνει την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και γενικότερα βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι από το Γ ΚΠΣ δημιουργήθηκαν νέες προοπτικές για τους νέους με δημιουργία 2.700 νέων αιθουσών διδασκαλίας, ωφελήθηκαν 37.000 φοιτητές του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου, δημιουργήθηκαν 130 νέα τμήματα ΑΕΙ – ΤΕΙ, επιμορφώθηκαν 310.000 εκπαιδευτικοί, δημιουργήθηκαν 5.000 εργαστήρια και 300 σύγχρονες βιβλιοθήκες στα σχολεία.

Είπε, ακόμα, ότι στο χώρο της εκπαίδευσης στηρίχθηκαν οι προοπτικές της ελληνικής οικογένειας με 492 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, 4.300 ολοήμερα δημοτικά και 2.070 ολοήμερα νηπιαγωγεία, που παρείχαν τη δυνατότητα σε χιλιάδες γυναίκες να βγουν στην αγορά εργασίας. Τόνισε, επίσης, ότι το Γ ΚΠΣ στήριξε τους συμπολίτες μας που αναζητούν εργασία με 119 κέντρα Προώθησης Απασχόλησης για τη στήριξη των ανέργων, από τα οποία ωφελήθηκαν 132.000 άτομα, καθώς επίσης στήριξε τους ηλικιωμένους με τη δημιουργία 1.126 δομών του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Παράλληλα, από το ΓΚΠΣ δόθηκε στη χώρα μας η δυνατότητα να αναπτύξει σύγχρονες υποδομές με εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων αυτοκινητοδρόμων, 22 λιμάνια, επέκταση του μετρό της Αθήνας, αναβάθμιση δέκα αεροδρομίων και βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, ενώ τονώθηκε η επιχειρηματικότητα, αφού -σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη- ενισχύθηκαν περισσότερες από 27.000 επιχειρήσεις, αναβαθμίστηκαν 140.000 τουριστικές κλίνες και ιδρύθηκαν πέντε περιφερειακοί πόλοι καινοτομίας.

Τέλος, όσον αφορά στο ενδεχόμενο παράτασης του Γ ΚΠΣ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε η απάντηση της Κομισιόν αναμένεται στις 22 Φεβρουαρίου.

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη δήλωσε: «Οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στο Ναύπλιο για το ΕΣΠΑ 2007-2013, το Δ ΚΠΣ, είναι μια ακόμα απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεφύγει από το νοσηρό κλίμα σκανδαλολογίας που η ίδια έχει δημιουργήσει με τις πράξεις και παραλείψεις της».

«Για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση ανακοινώνει την έναρξη υλοποίησης του ΕΣΠΑ» επισήμανε και πρόσθεσε πως «βρισκόμαστε, ήδη, στο δεύτερο χρόνο από την έναρξή του και ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί κανένα έργο».

Από το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίστηκε ότι «η ηγεσία του υπ.Οικονομίας φαίνεται ότι είναι εκτός πραγματικότητας. Η μόνη σταθερότητα στη διαχείριση των Κοινοτικών Πλαισίων από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και αυτή του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν είναι τόσο η σταθερή απώλεια των κονδυλίων, όσο και η σταθερά χωρίς τεχνολογικό, παραγωγικό, αναπτυξιακό κοινωνικό αντίκρισμα αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο