Οι γενετικές δίαιτες συντελούν σε αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους
Η δημιουργία μιας εξατομικευμένης δίαιτας σύμφωνα με την γενετική σύσταση του ατόμου, βοηθά τα υπέρβαρα άτομα να χάσουν βάρος και να μην το ξαναπάρουν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BioMed Central: Nutrition Journal.
Η δημιουργία μιας εξατομικευμένης δίαιτας σύμφωνα με την γενετική σύσταση του ατόμου, βοηθά τα υπέρβαρα άτομα να χάσουν βάρος και να μην το ξαναπάρουν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BioMed Central: Nutrition Journal.
Από την ανασκόπηση ιατρικών φακέλων ασθενών η Δρ Ροσαλιν Γκιλ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έκαναν διατροφο-γενετικά καθορισμένες δίαιτες είχαν περισσότερες πιθανότητες να την ακολουθήσουν και είχαν μεγαλύτερη επιτυχία μακροπρόθεσμα.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα ιατρικά ιστορικά 50 ατόμων που έκαναν διατροφο-γενετικά καθορισμένες δίαιτες με αυτά 43 ατόμων που δεν είχαν ακολουθήσει ανάλογο διατροφικό σχήμα.
Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ασθενείς μιας συγκεκριμένης Κλινικής απώλειας βάρους της Αθήνας και ακολουθούσαν ένα παραδοσιακό μεσογειακό πρόγραμμα διατροφής, συνδυαστικά με σωματική άσκηση και τακτικές επαναληπτικές επισκέψεις. Η διατροφή όμως της ομάδας διατροφο-γενετικής τροποποιήθηκε ελαφρώς ανάλογα με το προφίλ κάθε ατόμου.
Τους πρώτους μήνες, και οι δυο ομάδες έχασαν όμοια ποσότητα βάρους. Ωστόσο, μετά από περίπου έναν χρόνο, η ομάδα της παραδοσιακής δίαιτας είχε παρουσιάσει ελαφρά αύξηση βάρους, ενώ η ομάδα της διατροφο-γενετικής συνέχισε να χάνει βάρος.
Μετά από 300 ημέρες, η δεύτερη ομάδα είχε σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες να έχει διατηρήσει την απώλεια βάρους. Επίσης ήταν πιο πιθανό να έχουν βελτιώσεις στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος.
Η προσθήκη της γενετικής, ένα εξατομικευμένο στοιχείο, στο πρόγραμμα απώλειας βάρους μπορεί να βελτιώσει την κινητοποίηση και την συμμόρφωση του ατόμου προς το πρόγραμμα. Είναι επίσης πιθανόν οι εξατομικευμένες δίαιτες να είναι καταλληλότερες στην βελτιστοποίηση των μακρό- και μικρό-ιχνοστοιχείων για ένα άτομο κατά τη διάρκεια μιας δεδομένης περιόδου όταν η συνολική διατροφική κατανάλωση είναι μειωμένη και η δαπάνη ενέργειας αυξημένη.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.