Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Το αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του νεφρού

Το αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του νεφρού

Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των νεφρών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.

Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των νεφρών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.

Η Δρ Αλίσια Γουόλκ και οι συνεργάτες της στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας μελέτησαν τη σχέση των διαφόρων τύπων αλκοολούχων ποτών και της συνολικής κατανάλωση αλκοόλ με τον κίνδυνο καρκίνο των νεφρών σε μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που διενεργήθηκε στη Σουηδία.

Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 855 άτομα με καρκίνο των νεφρών και 1.204 άτομα ελέγχου χωρίς καρκίνο. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν την κατανάλωση αλκοόλ σύμφωνα με τα βασικά μεγέθη μέτρησης της μερίδας αλκοόλ (ένα ποτήρι μπίρα αναλογεί σε 200 mL, ένα ποτήρι κρασί σε 100 mL και ένα ποτήρι δυνατό κρασί ή σκληρό αλκοόλ ισούται με 40 mL).

Οι επιστήμονες κατηγοριοποίησαν το περιεχόμενο του αλκοόλ των διαφόρων ποτών: μια μετρίως δυνατή μπίρα είχε 2,8 γραμμάρια αλκοόλ ανά 100 γραμμάρια, το κόκκινο κρασί 9,9 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια και ένα σκληρό αλκοολούχο ποτό 32 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια.

Οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του νεφρού ήταν περίπου 40% χαμηλότερες μεταξύ αυτών που κατανάλωναν 620 γραμμάρια αιθανόλης τον μήνα συγκριτικά με τα άτομα που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Η κατανάλωση περισσοτέρων από δύο ποτηριών κόκκινου κρασιού την εβδομάδα συσχετίστηκε με 40% μείωση του κινδύνου νεφρο-κυτταρικού καρκίνου συγκριτικά με την μη κατανάλωση κρασιού. Παρόμοιες τάσεις παρατηρήθηκαν και για την κατανάλωση περισσοτέρων από δύο ποτηριών την εβδομάδα λευκού κρασιού ή δυνατής μπίρας.

Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε σχέση μεταξύ νεφρο-κυτταρικού καρκίνου και κατανάλωση ελαφριάς μπίρας, ελαφρώς δυνατής μπίρας, δυνατού κρασιού ή σκληρού αλκοόλ.

Ο μειωμένος κίνδυνος που παρατηρείται με την κατανάλωση μπίρας και κρασιού μπορεί να αποδοθεί στις φαινόλες που περιέχουν καθώς έχουν αντιοξειδωτικές και αντι-μεταλλαξογόνες ιδιότητες.

Ωστόσο, χαμηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε για τρία διαφορετικά είδη αλκοολούχων ποτών και η συνολική κατανάλωση αιθανόλης δείχνει ότι το ίδιο το αλκοόλ παρά κάποιο από τα ποτά ευθύνεται για την μείωση του κινδύνου.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο