Η κυβερνητική πολιτική οδηγεί στη δημιουργία ενεργειακού καρτέλ, λέει ο Χρ.Παπουτσής
Επικριτικός για το σύνολο της κυβερνητικής ενεργειακής πολιτικής εμφανίστηκε ο Χρ.Παπουτσής. Προειδοποίησε για δημιουργία ενεργειακού καρτέλ, εξέφρασε φόβους για ύπαρξη κρυφού σχεδίου απαξίωσης της ΔΕΗ και πώλησης μέρους της, ενώ έκανε λόγο για ασυδοσία στην αγορά καυσίμων.
Κριτική – καταπέλτης για το σύνολο της κυβερνητικής ενεργειακής πολιτικής από τον Χρ.Παπουτσή τη Μ.Δευτέρα. Ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε για δημιουργία ενεργειακού καρτέλ, εξέφρασε φόβους για ύπαρξη κρυφού σχεδίου απαξίωσης της ΔΕΗ και πώλησης μέρους της, ενώ έκανε λόγο για ασυδοσία στην αγορά καυσίμων.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για θέματα ενέργειας, ο Χρήστος Παπουτσής τόνισε: «Εάν τελικά περιοριστεί ή χαθεί ο στρατηγικός ρόλος του δημοσίου στις επιχειρήσεις του ενεργειακού χώρου, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και Ελληνικά Πετρέλαια, είτε από ανικανότητα, είτε από αδράνεια της ΝΔ, είτε με πολιτική απόφαση του Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησής του, τότε θα είναι πολύ πιθανή έως βεβαία η δημιουργία ενός ενεργειακού καρτέλ στη χώρα μας, ενός καρτέλ με εξουσία και ισχύ μεγαλύτερη από το κράτος».
Αναφερόμενος γενικά στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Παπουτσής έκανε λόγο για «ανυπαρξία ενεργειακού στρατηγικού σχεδιασμού, ευρωπαϊκό επαρχιωτισμό, άγνοια, μειωμένη ικανότητα στη διοίκηση και έλλειψη ισχυρής πολιτικής βούλησης για χρηστή διοίκηση».
Ο Χρ.Παπουτσής ανέφερε ότι πίσω από όλες τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα υπάρχει κάποιο «φίλιο» συμφέρον.
Τα θέματα που αφορούν την ΔΕΗ κατέλαβαν μεγάλο μέρος των αναφορών του κ. Παπουτσή, ο οποίος διαπίστωσε «πλήρη απραξία στην κατάρτιση και την κατάθεση μακροχρόνιου σχεδιασμού της επιχείρησης, επικίνδυνη καθυστέρηση στην αντικατάσταση των παλαιών μονάδων των 1600 MW με νέες ανταγωνιστικές μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας, επικίνδυνη παράταση της διάταξης του ν. 3175/2003 για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος με διαγωνισμούς ισχύος 900 MW μέχρι το 2010, τη δημιουργία σύγχισης με την ψήφιση του νόμου 3426 που δημιουργεί μέχρι και τρείς ρυθμιστές του συστήματος και την καταβαράθρωση του δείκτη κερδοφορίας της επιχείρησης».
«Από 310 εκατ. ευρώ το 2003 είχαμε μείωση 23% το 2004 στα 292 εκατ. και στη συνέχεια 54% το 2005 και 83% το 2006», είπε ο κ. Παπουτσής καταγγέλοντας επίσης «την πλήρη εγκατάλειψη κάθε επενδυτικού προγράμματος» και «άδειασμα των αποθηκών από τα απαραίτητα υλικά και εφόδια και την προκλητική και εις βάρος της ΔΕΗ αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της οριακής τιμής του συστήματος με την οποία αποζημιώνονται οι μονάδες που είναι κάθε ώρα στο σύστημα».
Ο κ. Παπουτσής έκανε λόγο για «περίοδο παχιών αγελάδων για τους εισαγωγείς» και τόνισε ότι «εμείς θεωρούμε πως η ΔΕΗ μπαίνει σε δύσκολο δρόμο και φοβόμαστε πως υπάρχει κρυφό σχέδιο με βασικό στόχο την απαξίωση της εταιρίας, την πώληση μέρους της και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων».
Ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε δέκα προτάσεις που αφορούν την ΔΕΗ:
α) προσαρμογή στις πολιτικές της ΕΕ χωρίς καθυστερήσεις και ανατροπές, β) διαρκή εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, γ) εκπόνηση απλού και καθαρού σχεδίου ανάπτυξης της ΔΕΗ που θα συμφωνηθεί με τους εργαζόμενους και το διεθνές επενδυτικό κοινό δ) εκστρατεία επανάκτησης του κύρους της ΔΕΗ στο εξωτερικό και την Ελλάδα με σταθερή πολιτική επιλογή την επιστροφή στην κερδοφορία ε) στρατηγική συνεργασίας της ΔΕΗ και επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής μας στην αγορά ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης στ) εκσυγχρονισμός του δικτύου ζ) περαιτέρω αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε μονάδες καθαρής καύσης στερεών καυσίμων και φυσικού αερίου, η) στενή παρακολούθηση τεχνολογίας CCS, θ) ολοκλήρωση προγράμματος υδροηλεκτρικών ι) είσοδος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ασυδοσία χαρακτηρίζει την αγορά καυσίμων
Ο κ. Παπουτσής έκανε λόγο για «ασυδοσία, λαθρεμπόριο και ακρίβεια», αναφερόμενος στην αγορά καυσίμων και μίλησε για τέλμα σε ότι αφορά την απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας των 8000 πρατηρίων της χώρας, καθώς «δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τη δημόσια ασφάλεια, ενώ εγκυμονούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι για την επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου και την εξυπηρέτηση των αναγκών των καταναλωτών τις νυχτερινές ώρες».
Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ο Χρήστος Παπουτσής ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει, μεταξύ άλλων, προτείνει την εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία με τον αντίστοιχο του πετρελαίου θέρμανσης και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί αγνόησε αυτές τις προτάσεις και πρόσθεσε ότι «επέλεξε να ευνοεί επί 3 χρόνια την κερδοσκοπία».
Ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην αύξηση της τιμής των καυσίμων είπε ότι «το κόστος του πετρελαίου ανά βαρέλι συμμετέχει μόνο κατά 25% στην διαμόρφωση της τελικής τιμής του καταναλωτή. Το υπόλοιπο 75% είναι φόροι, ειδικοί φόροι, τέλη και επιβαρύνσεις υπέρ του δημοσίου που είναι σταθερές με εξαίρεση τον ΦΠΑ».
Προβληματική η αγορά φυσικού αερίου
Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, ο Χρ.Παπουτσής έκανε λόγο για «απελπιστικά αργή διείσδυση στις αστικές χρήσεις, προβληματικό τρόπο διοίκησης, λανθασμένες επιλογές για την εμπορική πολιτική και τον τρόπο ανάπτυξης των δικτύων, μεγάλο χρόνο αναμονής για την εξυπηρέτηση των συνδέσεων με υψηλό κόστος για τους καταναλωτές, καθυστερήσεις στις επεκτάσεις των δικτύων σε νέες περιοχές και μεγάλη καθυστέρηση στη δημιουργία των 3 νέων επιχειρήσεων παροχής αερίου που θα λειτουργήσουν με 51% συμμετοχή της ΔΕΠΑ και 49% συμμετοχή των ιδιωτών και το μάνατζμεντ στον ιδιώτη».
Επιπλέον, ο Χρήστος Παπουτσής είπε ότι σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση του ρυθμιστικού πλαισίου για την λειτουργία της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου και αντίστοιχα μεγάλη καθυστέρηση στον νομικό διαχωρισμό της ΔΕΠΑ και την ίδρυση του ΔΕΣΠΑ, δηλαδή του διαχειριστή του συστήματος.
Αναφερόμενος δε, στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ο κ. Παπουτσής είπε ότι η σημερινή ηγεσία της Αρχής την έχει μετατρέψει σε φορέα προκήρυξης πανάκριβων μελετών και σε βραχίονα υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στις τεράστιες απώλειες ενέργειας της χώρας, τονίζοντας ότι αν είχε εφαρμοστεί η οδηγία 91/2002 της ΕΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια άνω των 1000 m2 θα είχε εξοικονομηθεί ποσό 500 εκ. ευρώ και θα είχαν δημιουργηθεί 20.000 νέες θέσεις εργασίας στον οικοδομικό τομέα.
Τέλος για δημιουργία συνθηκών «μαύρης αγοράς» στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Πιπεργιάς, η δε υπεύθυνη της Επιτροπής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Μάρθα Σημαντώνη, κατήγγειλε την πλήρη στασιμότητα στις ανανεώσιμες αυτές πηγές.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας