«Στοπ» από το ΣτΕ στον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων
Την ακύρωση των αποφάσεων με τις οποίες έχουν αποχαρακτηριστεί μεγάλες δασικές εκτάσεις υποδεικνύει εισήγηση προς την Oλομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας αντισυνταγματική τη σχετική εγκύκλιο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
27
Την ακύρωση των αποφάσεων με τις οποίες έχουν αποχαρακτηριστεί μεγάλες δασικές εκτάσεις υποδεικνύει εισήγηση προς την Oλομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», ο αποχαρακτηρισμός έγινε κατ εφαρμογήν της σχετικής εγκυκλίου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Μπασιάκου. Η εισήγηση υποστηρίζει ότι η εγκύκλιος είναι αντίθετη προς τη δασική νομοθεσία.
Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Π.Πικραμμένος δεν ζητεί να κριθεί αντισυνταγματικός και ο δασικός νόμος του 2003 -πιο γνωστός ως «νόμος Δρυ»- κατ εφαρμογήν του οποίου εκδόθηκε η επίδικη εγκύκλιος.
Ωστόσο, τον περασμένο Oκτώβριο, σε εισήγηση που κατέθεσε στην Oλομέλεια για την ίδια υπόθεση η εκδίκαση της οποίας τελικά αναβλήθηκε- είχε επισημάνει τη σύγκρουση των βασικών διατάξεων του νόμου με τις συνταγματικές επιταγές.
Κατά της εγκυκλίου προσέφυγε στο ΣτΕ η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. Εφόσον η Oλομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου υιοθετήσει την εισήγηση του κ. Πικραμμένου και ακυρώσει την επίμαχη εγκύκλιο, όχι μόνο ως υπερβαίνουσα τον νόμο αλλά και ως ανυπόστατη καθώς δεν έχει δημοσιευθεί ποτέ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα βρεθούν στον αέρα πολλές ιδιοκτησίες οι οποίες συστάθηκαν βάσει αυτής, αλλά και μια σειρά αποφάσεων που στηρίχθηκαν στις διατάξεις της.
Η εγκύκλιος Μπασιάκου συγκρούεται με τη δασική νομοθεσία και τις διατάξεις για την προστασία των δασών, καθώς δίνει τη δυνατότητα αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων που έχουν πλάτος άνω των 30 μέτρων και μήκος μικρότερο των 100 μέτρων, ενώ προβλέπει τη διάνοιξη δασικών δρόμων μήκους έως 500 μέτρων, τη στιγμή που ο νόμος δεν θέτει περιορισμούς, παρά μόνο προϋποθέσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Έχω παιδιά: Η οικογένεια Πολίτη είναι και πάλι εδώ
- Ο Ρουσόπουλος πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 16ου συνεδρίου της ΝΔ που θα διεξαχθεί 15-17 Μαΐου
- Ο Μπαρτζώκας εμφανίστηκε σε βιντεοκλήση στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» και έγινε viral (pic)
- ‘Εγκλημα, τέχνη και Sopranos: Το MoMI τιμάει τη σειρά που εγκαινίασε τη νέα «χρυσή εποχή» της τηλεόρασης
- Υπ. Παιδείας: Δεν θα προσμετρώνται απουσίες από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού – Τα δικαιολογητικά
- Κακοκαιρία Kristin: Προβλήματα στην Ηλεία – Κατολισθήσεις και πλημμυρισμένοι δρόμοι
- Νοκ-άουτ και από το Βιλερμπάν – Παναθηναϊκός ο Κέντρικ Ναν
- Καιρός: Πορτοκαλί συναγερμός από την ΕΜΥ για την επερχόμενη κακοκαιρία Kristin
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 29.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)























![Τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία: Επιστρέφουν δύο από τους τρεις τραυματίες – Τι είπε η ελληνίδα πρέσβειρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/ekav-roumania-315x220.jpg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442