Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Σαλάτα, πηγή θρεπτικών συστατικών

Σαλάτα, πηγή θρεπτικών συστατικών

Νέα Υόρκη: Τα άτομα που τρώνε άφθονες σαλάτες ή ωμά λαχανικά γενικώς, έχουν υψηλότερα επίπεδα αρκετών σημαντικών θρεπτικών συστατικών στο αίμα τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Dietetic Association.

Νέα Υόρκη: Τα άτομα που τρώνε άφθονες σαλάτες ή ωμά λαχανικά γενικώς, έχουν υψηλότερα επίπεδα αρκετών σημαντικών θρεπτικών συστατικών στο αίμα τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Dietetic Association.

Οι ερευνητές του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα με επικεφαλής τον Δρ Τζόζεφ Σου διαπίστωσαν ότι ακόμα και μια μερίδα ωμών λαχανικών την ημέρα μας φέρνει πιο κοντά στις συνιστώμενες ποσότητες βιταμίνης Α, Ε, Β6 και φυλλικού οξέος. Και καθώς αυξάνεται η κατανάλωση σαλατών και ωμών λαχανικών, αυξάνονται και τα επίπεδα των βιταμινών C και Ε, του φυλλικού οξέος και αρκετών καροτενοειδών στο αίμα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 17.688 ενηλίκων Αμερικανών και διαπίστωσαν ότι μόλις το 18% με 38% έτρωγε σαλάτες. Οι συμμετέχοντες είχαν δώσει στοιχεία για τη διατροφή τους τις τελευταίες 24 ώρες και είχαν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις που περιελάμβαναν την μέτρηση των θρεπτικών επιπέδων στο αίμα.

Συνολικά, οι καταναλωτές λαχανικών και σαλατών είχαν υψηλότερα επίπεδα μιας ποικιλίας θρεπτικών συστατικών στο αίμα, μάλιστα 15% υψηλότερα, κατά μέσο όρο, από τα άτομα που δεν έτρωγαν ωμά λαχανικά. Ήταν επίσης δύο με τρεις φορές πιθανότερο να εκπληρώνουν την συνιστώμενη ημερήσια προσλαμβανόμενη ποσότητα βιταμίνης C.

Η σημαντικότερη διαπίστωση ήταν ότι η σαλάτα δεν έπρεπε να είναι μεγάλη για παίρνουν οι καταναλωτές τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ακόμα και μια σαλάτα την ημέρα μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στον οργανισμό.

«Η σαλάτα είναι ένα πολύχρωμος, δημιουργικός τρόπο να πάρουμε θρεπτικά συστατικά. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την υγιεινή σαλάτα. Πάντως ο συνδυασμός πράσινων και κίτρινων λαχανικών είναι σαφώς καλύτερος από μια σαλάτα με μαρούλι και κρουτόν. Φυσικά ούτε λόγος για πατατοσαλάτα και μακαρόνια», εξηγεί η Δρ Λενόρ Αράμπ συνεργάτιδα του Δρ Σου.

Τέλος η μελέτη έρχεται να κατευνάσει τις ανησυχίες για την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά από ωμά λαχανικά. Οι υδατο-διαλυτές βιταμίνες, όπως η C και πολλές του συμπλέγματος Β είναι ευαίσθητες στη θερμότητα και είναι προτιμότερο να προέρχονται από ωμά λαχανικά.

Ορισμένες άλλες ουσίες, ωστόσο, όπως τα καροτενοειδή τείνουν να απορροφώνται καλύτερα από τα μαγειρεμένα λαχανικά. Πάντως, λίγη ποσότητα λίπους βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα τις θρεπτικές ουσίες. Και όντως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λάδι στη σαλάτα συντελούσε σε υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών στο αίμα.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο