Ορισμένες τροφές επιδεινώνουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
Νέα Υόρκη: Η παραγωγή αντισωμάτων σε ορισμένες τροφές είναι εντυπωσιακά αυξημένη στο έντερο πολλών ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Gut.
Νέα Υόρκη: Η παραγωγή αντισωμάτων σε ορισμένες τροφές είναι εντυπωσιακά αυξημένη στο έντερο πολλών ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Gut.
Ίσως αυτή η υπερευαισθησία σε ορισμένες τροφές να οδηγεί στις εξάψεις στις αρθρώσεις.
Ερευνητική ομάδα του Rikshospitalet στο Όσλο με επικεφαλής τον Δρ Περ Μπραντζαεγκ εξηγεί ότι οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα συχνά αισθάνονται ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ κατανάλωσης τροφής και σοβαρότητας της νόσου. Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων μπορεί να εντατικοποιήσει την φλεγμονώδη αντίδραση των αρθρώσεων στην παραγωγή κλινικών συμπτωμάτων.
Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα αίματος και γαστρεντερικών υγρών από 14 πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα και 20 υγιή άτομα (ομάδα ελέγχου).
Διαπίστωσαν ότι οι συστημικές και γαστρεντερικές ανοσολογικές αντιδράσεις ήταν μη φυσιολογικές σε πολλούς ασθενείς. Τα αυξημένα επίπεδα τροφικών αντισωμάτων στις εντερικές εκκρίσεις ήταν ιδιαιτέρως εντυπωσιακά.
Ειδικά οι ερευνητές εντόπισαν αντισώματα σε συστατικά του γάλακτος, των αβγών, του χοιρινού κρέατος και των ψαριών.
Δεδομένων των στοιχείων αυτών, οι ασθενείς που παραπονούνται για σχέση μεταξύ τροφής και σοβαρότητας της νόσου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την δέουσα προσοχή και να τίθενται υπό ιατρική παρακολούθηση αναφορικά με την αποφυγή τροφών που πιθανόν να προκαλούν ανεπιθύμητες αντιδράσεις στις αρθρώσεις.
Κοντολογίς, ίσως υπάρχει φυσική, ανοσολογική εξήγηση για τα παράπονα αυτά, και όχι μια απλή ψυχολογική βάση.