Ανθυγιεινή επίδραση του παρατεταμένου εργασιακού ωραρίου για τις γυναίκες
Λονδίνο: Οι γυναίκες που εργάζονται πολλές ώρες είναι πιθανότερο από τους άνδρες να εντρυφήσουν σε ανθυγιεινές συνήθειες όπως κάπνισμα και κατανάλωση καφεΐνης, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.
Λονδίνο: Οι γυναίκες που εργάζονται πολλές ώρες είναι πιθανότερο από τους άνδρες να εντρυφήσουν σε ανθυγιεινές συνήθειες όπως κάπνισμα και κατανάλωση καφεΐνης, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λιντς διαπίστωσε ότι άνδρες και γυναίκες αντιδρούν πολύ διαφορετικά στα αυξημένα ωράρια εργασία, με την αρνητικότερη επίδραση για τις γυναίκες.
Και τα δύο φύλα είναι πιθανό να αυξήσουν την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, αλλά πρόκειται πιθανόν για αντίδραση στο στρες μιας απαιτητικής δουλειάς.
Οι εδικοί παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που εργάζονται πολλές ώρες έτρωγαν σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, γυμνάζονταν λιγότερο και έπιναν περισσότερη καφεΐνη από τους άνδρες συναδέλφους τους που εργάζονταν ίδιες ώρες. Όσες ήταν καπνίστριες, φυσικά κάπνιζαν περισσότερο.
Ωστόσο, το παρατεταμένο εργασιακό ωράριο δεν είχε αρνητική επίδραση στα επίπεδα σωματικής άσκησης των ανδρών, ούτε στην κατανάλωση καφεΐνης ή το κάπνισμα.
Και στα δύο φύλα, το παρατεταμένο εργασιακό ωράριο συσχετίστηκε με μείωση της καταναλισκόμενης ποσότητας αλκοόλ.
Ο Δρ Ντάριλ Ο’ Κόννορ που συμμετείχε στην έρευνα εξηγεί ότι «το στρες διαταράσσεις τις φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες. Κάνει τους ανθρώπους να υιοθετούν ανθυγιεινές συνήθειες έναντι υγιεινότερων επιλογών. Επίσης, τα άτομα που βρίσκονται υπό στρες καταναλώνουν στα πλαίσια του διαιτολογίου τους λιγότερα λαχανικά και προτιμούν περισσότερα σνακ με λιπαρά και ζάχαρη».
Η μελέτη επικεντρώθηκε στην εξέταση του στρες συνέπεια ελασσόνων γεγονότων ή διαφωνιών τόσο εντός όσο και εκτός εργασιακού χώρου, όπως η διαφωνία με ένα συνάδελφο ή φίλο, η συνάντηση με τον προϊστάμενο, η παρουσίαση μιας επαγγελματικής πρότασης ή η απώλεια μιας προθεσμίας διεκπεραίωσης μιας εργασίας.
Τα άτομα που είχαν βιώσει ένα ή περισσότερα τέτοια επεισόδια κατά τη διάρκεια της ημέρας ανέφεραν ότι κατανάλωναν σημαντικά περισσότερα σνακ ενδιαμέσως των γευμάτων, λιγότερες μερίδες λαχανικών και μικρότερες μερίδες κυρίου γεύματος.
«Τα άτομα που τείνουν να τρώνε περισσότερα σνακ όταν βρίσκονται υπό πίεση χαρακτηρίζονται ως συναισθηματικοί τρώγοντες. Δηλαδή έχουν επιρρέπεια και τάση να στρέφονται στο φαγητό ως απόδραση από το άγχος. Με άλλα λόγια, όταν αισθάνονται αγχωμένοι ή συναισθηματικά πιεσμένοι ή έχουν αρνητική άποψη για τον εαυτό τους προσπαθούν να αποφύγουν την αρνητική ψυχολογία στρέφοντας την προσοχή στο φαγητό», εξηγεί ο Δρ Ο’ Κόννορ.