Ελέγχους και στους καταναλωτές ξεκινούν κλιμάκια της Εφορίας
Ειδικά ελεγκτικά συνεργεία συστήνονται άμεσα στις Εφορίες των μεγάλων αστικών κέντρων, τα οποία θα σταματούν στους εμπορικούς δρόμους τους διερχόμενους καταναλωτές ζητώντας τους την επίδειξη των αποδείξεων για τις αγορές που έχουν πραγματοποιήσει.
Ειδικά ελεγκτικά συνεργεία συστήνονται άμεσα στις Εφορίες των μεγάλων αστικών κέντρων, τα οποία θα σταματούν στους εμπορικούς δρόμους τους διερχόμενους καταναλωτές ζητώντας τους την επίδειξη των αποδείξεων για τις αγορές που έχουν πραγματοποιήσει.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, εφόσον τα συνεργεία διαπιστώνουν ότι οι καταναλωτές δεν έχουν πάρει αποδείξεις θα τους επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, ενώ οι επιχειρήσεις που θα διαπιστώνεται ότι δεν τηρούν τη φορολογική νομοθεσία θα καταχωρίζονται στη μαύρη λίστα της Εφορίας, η οποία θα δίνεται στη δημοσιότητα.
Με υπουργική απόφαση που είναι έτοιμη από τον υφυπουργό Oικονομικών Α.Μπέζα και πρόκειται να σταλεί στις ΔOΥ τις επόμενες ημέρες, θα δίνονται αναλυτικές οδηγίες για την καλοκαιρινή έφοδο της Εφορίας προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Η απόφαση προβλέπει:
* Θα συσταθούν 249 «Πρόσθετα Ειδικά Συνεργεία» σε 83 Εφορίες των περιοχών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας και Ηρακλείου. Τα συνεργεία θα είναι τριμελή και θα στελεχωθούν από τους υπαλλήλους των Εφοριών.
* Τα συνεργεία θα επιβάλλουν πρόστιμα «εις βάρος ιδιωτών (αγοραστών) οι οποίοι αγόρασαν αγαθά και δεν ζήτησαν ούτε έλαβαν τα φορολογικά στοιχεία που προβλέπονται» από τη φορολογική νομοθεσία. Πρόστιμα θα επιβάλλονται και στους καταναλωτές που δεν ζητούν αποδείξεις για την παροχή υπηρεσιών (ιατρικές επισκέψεις, νομικές υπηρεσίες από δικηγόρους κ.λπ.).
Το ποσό του προστίμου που θα πληρώνουν οι καταναλωτές φθάνει έως και το 50% της αξίας του αγαθού που αγοράστηκε χωρίς απόδειξη, με ελάχιστο ποσό τα 14,67 και μέγιστο τα 293,47 ευρώ. Αν ο παραβάτης είναι ανήλικος ή ηλικιωμένος, τα ελεγκτικά συνεργεία θα περιορίζονται σε συστάσεις για την υποχρέωση του καταναλωτή να λαμβάνει αποδείξεις κατά την αγορά προϊόντων.
* Εκτός από τους καταναλωτές, στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν και οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Oι ελεγκτές θα εισέρχονται στα καταστήματα και θα πραγματοποιούν προληπτικό έλεγχο. Συγκεκριμένα, θα ζητούν την επίδειξη των περιοδικών δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και των τηρουμένων βιβλίων. Εφόσον διαπιστώνονται παραβάσεις θα συντάσσονται ειδικές εκθέσεις ελέγχου, οι οποίες θα διαβιβάζονται στις αρμόδιες Εφορίες για περαιτέρω έλεγχο και επιβολή προστίμων, πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων.
* Τα συνεργεία θα πραγματοποιούν ελέγχους όλες τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά κυρίως τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα. Συγκεκριμένα, τα συνεργεία θα βγαίνουν στον δρόμο κυρίως κάθε απόγευμα, κάθε Παρασκευή από τις 7 έως τις 10 μ.μ. και κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.