Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Επεκτείνεται και σε άλλους νομούς της χώρας η ρύθμιση για τους απολυμένους της Νάουσας

Επεκτείνεται και σε άλλους νομούς της χώρας η ρύθμιση για τους απολυμένους της Νάουσας

Την επέκταση του μέτρου αλληλεγγύης στους ανέργους αναφορικά με τη ρύθμιση για τους απολυμένους των Κλωστηρίων της Νάουσας, θα θεσμοθετήσει μετά από διάλογο η κυβέρνηση, όπως είπε την Παρασκευή ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης.

27

Την επέκταση του μέτρου αλληλεγγύης στους ανέργους αναφορικά με τη ρύθμιση για τους απολυμένους των Κλωστηρίων της Νάουσας, θα θεσμοθετήσει μετά από διάλογο η κυβέρνηση, όπως είπε την Παρασκευή ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης.

Σε συζήτηση που είχε ο υπουργός σήμερα με τους συντάκτες του εργατικού ρεπορτάζ, διευκρίνισε ότι το μέτρο θα αφορά σε νομούς με υψηλό ποσοστό ανεργίας, κλάδους που φθίνουν, ανέργους τουλάχιστον 50 ετών και αφού θα έχει εξαντληθεί κάθε άλλη προσπάθεια ώστε να βρεθεί απασχόληση.

Η χρηματοδότηση του μέτρου θα στηρίζεται σε Ταμείο Αλληλεγγύης, του οποίου οι πόροι θα προέλθουν από αναδιάταξη κοινωνικών δαπανών και όχι από καινούργιες εισφορές.

Ανοιχτό παραμένει προς συζήτηση μεταξύ των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τους ανέργους που θα εντάσσονται στο μέτρο αυτό, η παροχή κοινωνικής εργασίας.

Ασφαλιστικό

Ως προς το Ασφαλιστικό, ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε και πάλι ότι ο «νόμος Ρέππα» αλλά και το σύνολο της ισχύουσας νομοθεσίας θα εφαρμοστεί και ότι ο διάλογος θα αφορά σε πτυχές για το πως θα γίνει η εφαρμογή σε κάποια ειδικά σημεία.

Κάθε δίμηνο, είπε, η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρουσιάζει στη Βουλή την πορεία υλοποίησης της νομοθεσίας για το Ασφαλιστικό και επανέλαβε τη δέσμευση ότι στο τέλος του 2006 ο προϋπολογισμός θα έχει καταβάλει στα ταμεία το 1% του ΑΕΠ που ορίζει ο συγκεκριμένος νόμος ή και περισσότερο αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις για το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων είναι υπόθεση κάθε χώρας και δεν έχουν εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες, οπότε η Κομισιόν δεν έχει τη δυνατότητα να υπαγορεύσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Ως προς τα επόμενα βήματα του διαλόγου, σημείωσε ότι η Επιτροπή Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα συγκαλείται δύο φορές ανά μήνα και ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για το Ασφαλιστικό και στο επίπεδο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Απασχόλησης αναμένεται να αποστείλει την πρόσκληση προς τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους για να ορίσουν εκπροσώπους τους στην επιτροπή μελέτης που θα αναλάβει να εκπονήσει τη διάγνωση για τις διαστάσεις του προβλήματος σε συνεργασία με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Από το φθινόπωρο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διμερείς επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να ολοκληρωθεί μέσα στην τετραετία η αποτύπωση του προβλήματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο