Ασβέστιο, φώσφορος και γαλακτοκομικά στη μάχη κατά του ορθοκολικού καρκίνου
Νέα Υόρκη: Νέα ερευνητικά στοιχεία υποστηρίζουν τη θεωρία ότι το ασβέστιo, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ο φώσφορος ασκούν προστατευτική επίδραση αναφορικά με την πρόοδο των προκαρκινωματωδών αδενωμάτων (πολυπόδων) στον ορθοκολικό καρκίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου International Journal of Cancer.
Νέα Υόρκη: Νέα ερευνητικά στοιχεία υποστηρίζουν τη θεωρία ότι το ασβέστιo, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ο φώσφορος ασκούν προστατευτική επίδραση αναφορικά με την πρόοδο των προκαρκινωματωδών αδενωμάτων (πολυπόδων) στον ορθοκολικό καρκίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου International Journal of Cancer.
Ερευνητική ομάδα του Ινσιτούτου Gustave Roussy της Γαλλίας με επικεφαλής την Δρ Φρανσουά Κλαβελ-Σαπελον εξέτασε προοδευτικά τον συσχετισμό μεταξύ πρόσληψης διατροφικού ασβεστίου, φωσφόρου, βιταμίνη D και γαλακτοκομικών προϊόντων και του κινδύνου προκαρκινωματωδών αδενωματωδών πολυπόδων και ορθοκολικού καρκίνου σε γυναίκες που είχαν εγγραφεί σε μια γαλλική μελέτη.
Στη μελέτη περιλαμβάνονταν 516 περιπτώσεις αδενωμάτων, περιλαμβανομένων και 175 υψηλού κινδύνου και 4.804 ατόμων ελεύθερων πολυπόδων. Στην έρευνα για τον ορθοκολικό καρκίνο περιλαμβάνονταν 172 περιπτώσεις και 67.312 άτομα ελεύθερα καρκίνου.
Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και στη συνέχεια ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο 3,7 χρόνια (αδένωμα) και 6,9 χρόνια (καρκίνος).
Η αυξημένη πρόσληψη συνολικού διατροφικού ασβεστίου σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο αδενώματος. Η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου σχετίστηκε με τάση μείωσης του κινδύνου ορθοκολικού καρκίνου.
Η αυξημένη κατανάλωση φωσφόρου και γαλακτοκομικών προϊόντων επίσης μείωνε τον κίνδυνο αδενώματος.
Κανένα προστατευτικό όφελος έναντι του ορθοκολικού καρκίνου δεν παρατηρήθηκε για κανέναν γαλακτοκομικό προϊόν, εκτός από την υψηλή κατανάλωση γάλακτος, αλλά δεν είχε στατιστική σημασία.
Καμιά επίδραση δεν παρατηρήθηκε για τη βιταμίνη D, αλλά αυτό μπορεί να αποδοθεί στην χαμηλή διατροφή πρόσληψη της βιταμίνης από τον γενικό πληθυσμό, καθώς τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα στη Γαλλία την περίοδο της μελέτης δεν ήταν εμπλουτισμένα με βιταμίνες.