Η τηλεόραση διαταράσσει τον κύκλο αφύπνισης/ύπνου των παιδιών
Νέα Υόρκη: Οι γονείς των παιδιών που δεν έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, θα πρέπει να σκεφτούν την μείωση των ωρών τηλεθέασης, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Νέα Υόρκη: Οι γονείς των παιδιών που δεν έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, θα πρέπει να σκεφτούν την μείωση των ωρών τηλεθέασης, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον με επικεφαλής την Δρ Ντάρσι Τομσον και τον Δρ Δημήτρη Χρηστάκη του Νοσοκομείου Παίδων και Περιφερειακού Ιατρικού Κέντρου του Σιάτλ ανέλυσε στοιχεία από τη μελέτη National Survey of Early Childhood Health, που αφορούσε 2.068 παιδιά ηλικίας 4 έως 35 μηνών.
Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά κάτω των 12 μηνών γενικά παρακολουθούσαν λιγότερο από μια ώρα τηλεόραση την ημέρα, αλλά εκείνα που ήταν 12 έως 23 μηνών παρακολουθούσαν 1,6 ώρες την ημέρα και εκείνα 24 έως 35 μηνών παρακολουθούσαν περισσότερες από δυο ώρες τηλεόραση.
Επίσης, περίπου το ένα τρίτο (34%) των παιδιών είχε άτακτες ώρες μεσημεριανού ύπνου και το ένα τέταρτο (27%) άτακτες ώρες νυχτερινού ύπνου.
Γενικά, όσο περισσότερες ώρες έβλεπε τηλεόραση το παιδί τόσο περισσότερες οι πιθανότητες άτακτου προγράμματος ύπνου.
Ο λόγος του συσχετισμού παραμένει άγνωστος, αλλά μια θεωρία είναι ότι ο έντονος φωτισμός της οθόνης πριν τον ύπνο παρεμβαίνει στον φυσιολογικό κύκλο αφύπνισης/ύπνου. Επίσης αντί να ηρεμεί τα παιδιά μπορεί να τα θέτει σε εγρήγορση.
Οι ερευνητές συστήνουν στους γονείς να βγάλουν την τηλεόραση από το παιδικό δωμάτιο και να παρακολουθούν στενά τις τηλεοπτικές επιλογές των παιδιών τους.
health.in.gr
- Κακοκαιρία στην Αττική: Στο ίδιο έργο θεατές – Τα νότια προάστια μετρούν τις πληγές τους
- Ποια είναι τα σενάρια για να βρεθεί στο Top 8 ο ΠΑΟΚ – Ο ρόλος του Παναθηναϊκού (pic)
- Κακοκαιρία: Πάνω από 1.500 κλήσεις δέχτηκε Πυροσβεστική στην Αττική
- Κρίστι Νόεμ, η αδυσώπητη «ICE Barbie» του Ντόναλντ Τραμπ
- Λάρισα: Ένοχοι δυο γονείς που δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο την περίοδο της πανδημίας
- Τραμ: Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Πότε θα επαναλειτουργήσουν οι σταθμοί που κλείνουν
- Ο Λεσόρ περνάει όλα τα τεστ και μπαίνει στις προπονήσεις του Παναθηναϊκού
- Αυτό είναι το αμερικανικό The Crown – Η σειρά Kennedy μας βάζει στα άδυτα της πιο διάσημης οικογένειας των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442