Φρούτα και λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων
Σικάγο: Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά φαίνεται να παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου των πνευμόνων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Σικάγο: Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά φαίνεται να παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου των πνευμόνων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Ερευνητική ομάδα του Αντικαρκινικού Κέντρου M.D. Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας πιστεύει ότι οι παράγοντες που ευθύνονται είναι τα φυτοοιστρογόνα, που εμπεριέχονται στα προϊόντα της σόγιας, στους σπόρους, τα καρότα, το σπανάκι, το μπρόκολο και άλλα φρούτα και λαχανικά.
Τα φυτοοιστρογόνα έχει αποδειχθεί από άλλες μελέτες ότι έχουν προστατευτική επίδραση έναντι ορισμένων συμπαγών όγκων, αλλά δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς ο συσχετισμός διατροφής-καρκίνου των πνευμόνων.
Η ιατρική παρακολούθηση 1.674 πασχόντων από καρκίνο των πνευμόνων και 1.735 ιδίου προφίλ υγιών ατόμων που συμμετείχαν σε συνεντεύξεις από τον Ιούλιο του 1995 έως τον Οκτώβριο του 2003 έδειξε ότι τόσο στα άτομα που δεν καπνιζαν όσο και στους νυν καπνιστές τα οφέλη από τα φυτοοιστρογόνα ήταν προφανή.
Σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο ίδιο έντυπο από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης στη Δανία δείχνει ότι οι καπνιστές που κάνουν περισσότερα από 15 τσιγάρα την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των πνευμόνων μειώνοντας τον αριθμό των τσιγάρων, αν και η μείωση δεν είναι αναλογική.
Η Δρ Νίνα Γκοντφρεντσεν που ηγήθηκε των ερευνών εξηγεί ότι σε δείγμα 11.151 άνδρών και 8.563 γυναικών ηλικίας 20 έως 93 ετών που συμμετείχαν σε συνεχόμενες εξετάσεις για πέντε έως δέκα χρόνια την περίοδο 1964-1988, διαπιστώθηκε ότι η μείωση της κατανάλωση καπνού από περίπου 20 τσιγάρα σε δέκα την ημέρα συσχετίστηκε με 27% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου των πνευμόνων εν συγκρίσει με την μη αλλαγή του αριθμού.
Οι συμμετέχοντες που κάπνιζαν λίγα τσιγάρα ή είχαν διακόψει μείωναν τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων κατά 56% και 50% αντίστοιχα.
health.in.gr
- Κρήτη: «Φύγε, θα γίνει το κακό» – Οι εκκλήσεις της οικογένειας στον 20χρονο μετά το θανατηφόρο τροχαίο το 2023
- Ο Πολ Όστερ ήταν φίλος μου – H Σίρι Χούστβεντ μελετά την αγάπη και την απώλεια
- Χανταϊός: Νοσηλεύεται στη Ζυρίχη επιβάτης του MV Hondius – Τρία κρούσματα μεταφέρονται στην Ολλανδία
- Νέα Σμύρνη: Ολοκληρώνεται το γήπεδο «μπαλόνι» της οδού Ραιδεστού
- H Apple θα αποζημιώσει αγοραστές για τις διαφημίσεις «ανύπαρκτων» λειτουργιών ΑΙ
- Σαουδική Αραβία: Φρένο στα δισεκατομμύρια του αθλητισμού και νέα στρατηγική
- Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για χανταϊό: Εξαιρετικά σπάνια η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο
- Αυτή είναι δουλειά: Βλέπεις τους αγώνες του Μουντιάλ 2026, παίρνεις 50.000 δολάρια!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442