«Καμπανάκι» από ΕΕ για νωπές ελληνικές πιπεριές που διακινήθηκαν στη Γερμανία
Για την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης σχετικά με την υπέρβαση των ορίων φυτοπροστατευτικής ουσίας σε νωπές γλυκιές πιπεριές ελληνικής προέλευσης, οι οποίες διακινήθηκαν στη γερμανική αγορά, ενημερώθηκε ο ΕΦΕΤ μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης της ΕΕ.
38
Για την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης σχετικά με την υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων της φυτοπροστατευτικής ουσίας methamidophos σε νωπές γλυκιές πιπεριές ελληνικής προέλευσης, οι οποίες διακινήθηκαν αποκλειστικά στη γερμανική αγορά, ενημερώθηκε ο ΕΦΕΤ μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο φορέας επικοινώνησε άμεσα με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του οποίου αρμοδιότητα είναι το συγκεκριμένο θέμα, για περαιτέρω διερεύνηση και χειρισμό.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να δεσμευτούν μπαχαρικά με επικίνδυνες χρωστικές, πριν ενεργοποιηθεί εκ νέου το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έστειλε την Τρίτη σχετικό σήμα.
Πρόκειται για τα μπαχαρικά με την ονομασία πώλησης «Captains Spicy Mix for hamburger», στα οποία ανιχνεύτηκαν ξένες προς τη φύση των προϊόντων χρωστικά (Ερυθρό του Σουδάν Ι και IV) σε πλαστικές συσκευασίες των 100 γρ. και σε γυάλινο μπουκάλι των 40 γρ. της εταιρείας Αθ.Γιώτης Α.Ε.Β.Ε, με ημερομηνίες λήξης τα έτη 2005 και 2007 αντίστοιχα.
Ο ΕΦΕΤ είχε δράσει προληπτικά και κλιμάκιο επιθεωρητών είχε μεταβεί από τις 22 Ιουνίου 2005 στην εν λόγω επιχείρηση για σχετικό έλεγχο. Ενεργώντας προς την κατεύθυνση της πρόληψης, διενήργησε δειγματοληψία και δέσμευσε όλα τα ομοειδή προϊόντα της επιχείρησης (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ανωτέρω), στα οποία αναγραφόταν ημερομηνία λήξης μέχρι και το έτος 2010.
Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ διαβίβασε στο υπουργείο Εξωτερικών την καταγγελία καταναλωτή ότι στην αγορά του Λονδίνου και στο σούπερ μάρκετ Lidl κυκλοφορεί γαλακτοκομικό προϊόν με την ονομασία «Feta» που παρασκευάζεται στη Γερμανία και περιέχει αγελαδινό γάλα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Πικάσο εκατομμυρίων για 100 ευρώ: Στον υπερτυχερό Aρί Χονταρά ο πίνακας – Η αστεία αντίδραση του
- Ζαχαριάδης: Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα ο κ. Λαζαρίδης θα είχε παραιτηθεί – Ώριμες οι συνθήκες για πρόταση δυσπιστίας
- Bring the Spring OFFERS
- Ο αποκλεισμός της Μπαρτσελόνα ήταν συνειδητός
- Η συμπερίληψη στο επίκεντρο της Δημάρχου Σερρών
- Μαροζάν – Τσιτσιπάς 2-1: Νέος πρόωρος αποκλεισμός…
- Stournaras Set for Third Term as Greece Central Bank Governor
- Ουγγαρία: Να παραιτηθεί ο πρόεδρος Τάμας Σούλιοκ ζητεί ο Μαγιάρ – «Δεν είναι άξιος να ενσαρκώσει την ενότητα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442