Τρίτη 21 Απριλίου 2026
weather-icon 22o
Ο Σαρόν επιβεβαιώνει την καθυστέρηση στην έναρξη της αποχώρησης από τη Γάζα

Ο Σαρόν επιβεβαιώνει την καθυστέρηση στην έναρξη της αποχώρησης από τη Γάζα

Με καθυστέρηση τριών εβδομάδων θα αρχίσει η μονομερής αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας. Την αναβολή επιβεβαίωσε οριστικά ο Αριέλ Σαρόν και η έναρξη της απόσυρσης ορίστηκε μεταξύ 15-17 Αυγούστου, όπως μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση.

31

Με καθυστέρηση τριών εβδομάδων θα αρχίσει η μονομερής αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας. Την αναβολή επιβεβαίωσε οριστικά τη Δευτέρα ο Αριέλ Σαρόν και η έναρξη της απόσυρσης ορίστηκε μεταξύ 15-17 Αυγούστου, όπως μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση.

Η καθυστέρηση αποφασίστηκε, προκειμένου η αποχώρηση να μην συμπέσει με θρησκευτική εορτή των εβραίων. Θα αρχίσει «αμέσως μετά την [εορτή] Τίσα Αβ, στις 15, 16, ή 17 Αυγούστου. Δεν θέλω να δεσμευτώ σε συγκεκριμένη ημερομηνία» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Αρχικώς, είχε ανακοινωθεί ότι η εκκένωση και των 21 οικισμών στη Γάζα και τεσσάρων επί συνόλου 120 στη Δυτική Όχθη θα άρχιζε στις 20 Ιουλίου.

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι η καθυστέρηση έναρξης της αποχώρησης οφείλεται ουσιαστικά στο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι προετοιμασίες. Όμως, η νέα καθυστέρηση θα αυξήσει τις πιέσεις από πλευράς εποίκων, οι οποίοι τάσσονται κατά της απόσυρσης.

Την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας υποστηρίζει και ενθαρρύνει το «κουαρτέτο» (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ), όπως ανακοινώθηκε από τη Μόσχα, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 60ή επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

«Επαναβεβαιώσαμε την υποστήριξή μας στην ισραηλινή πρωτοβουλία για αποχώρηση από τη Γάζα και ένα τμήμα της Δυτικής Όχθης. Επιμένουμε σε μία πλήρη αποχώρηση από τη Γάζα σύμφωνα με τον οδικό χάρτη [το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μ.Ανατολή]» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων του κουαρτέτου στη ρωσική πρωτεύουσα.

Στην ίδια συνάντηση το κουαρτέτο τόνισε ακόμη «την επείγουσα ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων» όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας μιλώντας στους δημοσιογράφους, καθώς και την υποστήριξή του προς τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που καταβάλλει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε ότι «οι ευκαιρίες» που παρουσιάστηκαν αυτό το χρόνο για τον ειρηνικό διακανονισμό της σύγκρουσης «δεν πρέπει να χαθούν».

Για «πολλές ευκαιρίες» που χάθηκαν έκανε τέλος λόγο και η Αμερικανίδα ομόλογός του Κοντολίζα Ράις, η οποία τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουν την ίδια τύχη και αυτές που θα παρουσιαστούν στο μέλλον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Απριλίου 2026
Cookies