Το πράσινο τσάι θωρακίζει το καρδιαγγειακό σύστημα
Λονδίνο: Το πράσινο τσάι βοηθά στην προστασία από την βλάβη που προκαλεί στον οργανισμό το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Federation of Experimental Biology.
Λονδίνο: Το πράσινο τσάι βοηθά στην προστασία από την βλάβη που προκαλεί στον οργανισμό το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Federation of Experimental Biology.
Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού με επικεφαλής τον Δρ Αναστάση Στεφάνου ανακάλυψε ότι η χημική ουσία epigallocatechin-3 gallate (EGCG) μειώνει τον κυτταρικό θάνατο που ακολουθεί συνήθως μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.
Κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος η ποσότητα του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών που διοχετεύονται στον εγκέφαλο και την καρδιά μειώνονται και αυτό έχει ως συνέπεια τον κυτταρικό θάνατο και την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών.
Ο κυτταρικός θάνατος οδηγεί σε θάνατο τους ιστούς ενώ μπορεί να προκαλέσει και οργανική ανεπάρκεια.
Ο Δρ Στεφάνου και οι συνεργάτες του διενήργησαν εργαστηριακά τεστ σε καρδιακά κύτταρα και διαπίστωσαν ότι η EGCG μειώνει τον κυτταρικό θάνατο μετά από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πιο αναλυτικά μπλοκάρει τη δράση της πρωτεΐνης Stat 1, η οποία ενεργοποιείται εντός των κυττάρων μετά από στρεσογόνες κατάστασεις όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο και παίζει ρόλο στην πρόκληση του κυτταρικού θανάτου.
Η EGCG επίσης επιταχύνει την ανάρρωση των καρδιακών κυττάρων, επιτρέποντας και στους ιστούς να επανέλθουν ελαττώνοντας τις βλάβες στα όργανα του σώματος.
Όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στο BBC ο Δρ Στεφάνου «τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά και ευχόμαστε να μπορούμε να τα εφαρμόσουμε και στην πράξη ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα επίπεδα ενεργοποίησης του κυτταρικού θανάτου σε ασθενείς με οξεία στεφανιαία νόσο».
Τονίζει πάντως ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα πριν οι επιστήμονες είναι σε θέση να συμβουλεύσουν τους ασθενείς να καταναλώνουν περισσότερο πράσινο τσάι μετά από ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Ελπίζουμε κάποια μέρα να είμαστε σε θέση να συμβουλεύσουμε τους ασθενείς που είναι επιρρεπείς στα καρδιακά νοσήματα να πίνουν πράσινο τσάι λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων», καταλήγει ο ερευνητής.