Ανετη επικράτηση για τον Ράσμουσεν στις εκλογές της Δανίας
Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Δανίας υπό τον Αντερς Φογκ Ράσμουσεν επανεξελέγη με σημαντική διαφορά στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη στη Δανία. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο νυν πρωθυπουργός επανεκλέγεται με ποσοστό 54%.
Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Δανίας υπό τον Αντερς Φογκ Ράσμουσεν επανεξελέγη με σημαντική διαφορά στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη στη Δανία.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο Ράσμουσεν επανεκλέγεται με ποσοστό 54%. Ποσοστό 46% συγκεντρώνει η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, της οποίας ηγούνται οι Σοσιαλιστές Δημοκράτες.
Έτσι, η Κεντροδεξιά ενισχύει κατά μία έδρα την πλειοψηφία της στο δανικό Κοινοβούλιο -εκλέγει 95 από τους 179 βουλευτές, έναντι 80 των Σοσιαλδημοκρατών.
Ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ρασμούσεν κήρυξε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 18 Ιανουαρίου, ελπίζοντας να κερδίσει μία ακόμη θητεία. Οι ελπίδες του στηρίχθηκαν στη δημοτικότητα του κόμματός του που προσπαθεί να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα αφ ενός τον αριθμό των μεταναστών και αφ ετέρου τη φορολογία, που είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη. Όπως δείχνει το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Ράσμουσεν δικαιώθηκε…
Παραδέχθηκαν την ήττα οι Σοσιαλδημοκράτες
Δύο ώρες πριν από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Μόγκενς Λίκετοφτ, παραδέχθηκε την ήττα του και συνεχάρη τον Ράσμουσεν για την επανεκλογή του.
«Το αποτέλεσμα είναι άδικο και θλίβομαι που βλέπω το φιλελεύθερο-συντηρητικό συνασπισμό στην εξουσία για άλλα τέσσερα χρόνια με την υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος» είπε ο Λίκετοφτ, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για την ήττα. Πρόσθεσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές.
Τα τέσσερα εκατομμύρια Δανών ψηφοφόρων προσήλθαν από το πρωί της Τρίτης στις κάλπες με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς. Μέχρι τις 2 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) είχε ψηφίσει το 38,5% των ψηφοφόρων. Οι κάλπες έκλεισαν στις 8 μ.μ.
Κατά την ψηφοφορία υπήρξε και ένα απρόοπτο, όταν κάποιος ακτιβιστής και πολέμιος της κυβέρνησης αλυσοδέθηκε στην κάλπη. Αλλοι τρεις τραβούσαν με κάμερα τη διαμαρτυρία και τελικά οι τέσσερίς τους προσήχθησαν σε αστυνομικό τμήμα. Λίγο αργότερα, όμως, αφέθηκαν ελεύθεροι.
«Αγκάθι», πάντως, για την κυβέρνηση αποτελεί η απόφαση για την παραμονή των Δανών στρατιωτών στο Ιράκ. Η οποιαδήποτε απόφαση για την παράταση της παραμονής των Δανών στρατιωτών θα ληφθεί τον Ιούνιο.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.