Αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων στο αιματοβαμμένο Νταρφούρ
Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει, τον τελευταίο μήνα, τις εστίες τους στο αιματοβαμμένο Νταρφούρ του Σουδάν, λόγω της κλιμακούμενης βίας. Παράλληλα, η έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή δυσκολεύει την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες.
Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει, τον τελευταίο μήνα, τις εστίες τους στο αιματοβαμμένο Νταρφούρ του Σουδάν, λόγω της κλιμακούμενης βίας. Παράλληλα, η έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή δυσκολεύει την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες.
Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν την κυβέρνηση του Σουδάν ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει τις δολοφονίες χιλιάδων αμάχων από τους αντάρτες.
Ο θάνατος, από έκρηξη βόμβας, δύο εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενός Βρετανού και ενός Σουδανού, επανέφερε στο προσκήνιο τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους αποστολές.
Πριν από μερικούς μήνες, γραφειοκρατικοί λόγοι καθυστερούσαν την παροχή βοήθειας στους κατοίκους του Νταρφούρ. Τώρα, ο βασικός λόγος που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αδυνατούν να φέρουν σε πέρας το έργο τους είναι η συνεχώς κλιμακούμενη βία.
«Η ασφάλεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στην παροχή βοήθειας» τονίζει στο BBC ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Σουδάν, Μανουέλ Αράντα ντα Σίλβα.
Εξηγεί, μάλιστα, ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούνται συχνές επιθέσεις ληστών κατά των ανθρωπιστικών αποστολών.
«Παρά την εύθραυστη εκεχειρία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών, τον Απρίλιο, η φυλετική διαμάχη, οι επιθέσεις κατά αμάχων και οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν και τους αντάρτες έχουν ενταθεί» σημειώνει.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται νέα έκθεση απεσταλμένων του ΟΗΕ στην περιοχή. Ήδη, οι ΗΠΑ έχουν μιλήσει για γενοκτονία, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι επιθέσεις κατά αμάχων συνιστούν εγκλήματα πολέμου.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.