Στους στρατιώτες η ευθύνη για το δυστύχημα στον Έβρο, σύμφωνα με το πόρισμα
Σε απροσεξία αλλά και σε υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξαν οι πέντε στρατιώτες, που κεραυνοβολήθηκαν από το ηλεκτρικό ρεύμα τον περασμένο Απρίλιο σε φυλάκιο του Έβρου, αποδίδει το πόρισμα της ΕΔΕ τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος. Οργή στους συγγενείς.
Σε απροσεξία, αλλά και σε υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξαν οι πέντε στρατιώτες, που κεραυνοβολήθηκαν από το ηλεκτρικό ρεύμα, τον περασμένο Απρίλιο, στην προσπάθεια επανατοποθέτησης του μεταλλικού ιστού της σημαίας στο φυλάκιο «Μανίτσα» Κορνοφωλιάς Έβρου, αποδίδει το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε από τις στρατιωτικές αρχές, αναφέρεται ότι οι άτυχοι στρατιώτες δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και δεν υπέδειξαν την απαιτούμενη προσοχή, ενώ δεν επιρρίπτονται ευθύνες στους αξιωματικούς της μονάδας και του φυλακίου.
Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, οι πέντε νεκροί οπλίτες κλήθηκαν από το λοχία του φυλακίου να μεταφέρουν τον ιστό, πλην, όμως, συμμετείχαν με δική τους θέληση και δεν εξέλαβαν ως διαταγή την πρόσκληση του υπαξιωματικού.
Ωστόσο, αποκαλύπτεται ότι οι αξιωματικοί της μονάδας θα μπορούσαν να ζητήσουν από το δήμο της περιοχής να χρησιμοποιηθεί ειδικό όχημα για τη μεταφορά του ιστού, ενώ αναφέρεται ότι τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ διέρχονταν πάνω από το φυλάκιο σε ύψος 8,60 μέτρων.
Οργή στους συγγενείς
Στη διάρκεια της ΕΔΕ, οι γονείς των νεαρών στρατιωτών επέρριψαν ευθύνη στο διοικητή της μονάδας, αλλά και σε όσους είχαν επιθεωρήσει το φυλάκιο τα τελευταία χρόνια, χωρίς ποτέ να μεριμνήσουν, ώστε να μετακινηθεί ο στύλος της ΔΕΗ.
Οι γονείς των άτυχων στρατιωτών εξέφρσαν σήμερα την οργή τους για το πόρισμα. Η Ευθαλία Τσίπη, μητέρα ενός από τους φαντάρους, είπε ότι «έβγαλαν ένα πόρισμα όπως τους βόλευε. Ότι γράφει μέσα είναι ψέματα για μένα», ενώ ο Δημοσθένης Χατζηροδιάς, πατέρας θύματος, σημειώνει: «Το πόρισμα αδικεί πολύ τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας δεν έφταιγαν σε τίποτα και χάθηκαν άδοξα».
Οι γονείς των στρατιωτών υποστηρίζουν πως τα παιδιά τους κεραυνοβολήθηκαν ακολουθώντας εντολές και τις επόμενες ημέρες σκοπεύουν να αναπαραστήσουν το περιστατικό για να αποδείξουν ότι τα παιδιά τους ήταν τα θύματα της τραγωδίας. Επίσης, οι γονείς θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά του πορίσματος, καθώς, όπως αναφέρουν, ο ιστός θα μπορούσε να τοποθετηθεί με ειδικό καλαθοφόρο όχημα που διαθέτει ο δήμος της περιοχής.